Oko sokolovo

Parking servis planira nabavku još dva vozila za sistem Oko sokolovo u Nišu. Po rečima direktora Dejana Dimitrijevića, planirano je bilo da se još u 2022. godini nabave vozila i proširi sistem, ali Dimitrijević smatra da će u ovoj godini realizovati ovaj deo plana poslovanja.

Parking servis u planu poslovanja za 2023. godinu, planira ukupne prihode od oko 650 miliona dinara, dok je po podacima iz samog plana poslovanja, u budžet grada na osnovu “zarade i prihoda” vratio svim građanima od 780.000 dinara do 3.6 miliona dinara.

Parking servis
Parking servis i koliko građani dobijaju nazad od 650 miliona prihoda

Parking servsi je u Nišu osnovan sa idejom da reguliše komunalnu delatnost parkiranja i ideja je bila da grad i Nišlije preko tog komunalnog prihoda mogu da se kroz povraćaj sredstava u budžet grada ista sredstva preusmere na stvari koje su potrebne gradu.

U tekstu koji smo objavili vezano za poslovanje sistema Oko sokolovo, pojasnili smo da je ceo sistem plaćen malo više od 9 miliona dinara, isplaćen u samo dva meseca kroz povećanje broja dnevnih karata u posmatranom periodu (septembar-oktobar 2022 u donosu na isti period 2021. godine), poznatijih kao “doplatne karte ili kazne kada ne platiš parking na vreme”.

U drugom tekstu vezano za Oko sokolovo obradili smo temu zakonitosti registracija i atesta vozila koja ovaj sistem koristi, jer nisu atestirana kako treba, po mišljenju sagovornika i stručnjaka.

U više tesktova smo obradili nepravilnosti u radu, tj neposedovanje licence za trasport tereta u domaćem saobraćaju, zbog koga se vodi prostupak pred Osnovnim tužilaštvom za privredni prestup.

Evo kako izgleda pojašnjenje rada vrha grada Niša povodom finansija Parking servisa:

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.