Oko sokolvo u Nišu

Parking servis u Nišu je otplatio sistem “Oko sokolovo” samo u dva meseca rada u 2022. godini. Po podacima koje smo dobili pomoću zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, samo u septembru i oktobru mesecu 2022. godine, Parking servis je naplatio duplo više “dnevnih karti” poznatijih kao “doplatne karte ili kazne kad se ne plati parking”.

Podaci iz Parking servisa govore da je u septembru i oktobu 2021. godine Parking servis izdao 5822 odnosno 5340 dnevnih karti, dok je za iste mesece u 2022. godini kad je aktivan sistem “Oko sokolovo” naplata bila više nego duplo veća. Tako je za iste mesece u 2022. godini izdato 11.163 u septembru odnosno 10.899 u oktobru.

dnevne karte Parking servisa
Parking servis duplirao dnevne karte u 2022. u odnosu na 2021. godinu

Sa cenom od 1100 dinara za dnevnu kartu, dolazimo do preko 5 miliona dinara svakog meseca na osnovu povećanja naplate zbog karata koje izdaje sistem Oko sokolovo. Na taj način, sistem koji je plaćen malo manje od 10 miliona dinara(9,4 miliona), je u potpunosti isplaćen samo u ova dva posmatrana meseca.

Ne posedujemo podatke da li Parking servis planira da smanji broj operatera na terenu koji i dalje ručno rade kontrolu, ali po mišljenju naših sagovornika, moguće je da se broj operatera smanji dok se naplata sve više vrši “kompjuterskim putem”.

Ne posedujemo podatak koliko od tih karata sada ide na izveršenje jer građani moraju da iste proveravaju preko sajta Parking servisa, koji sada samo digitalno radi ovu uslugu.

parking servis dnevne karte
Sajt za proveru naplate dnevnih karata

Parking servis je u planu poslovanja za 2023. godinu planirao prihod od poslovanja u visini od oko 650 miliona dinara. Grad je u prethodnim godinama od dobiti koji nisu uspeli da potroše u svom poslovanju, od kompletnog rada i naplate od komunalnih delatnosti parkiranja na teritoriji grada Niša, inkasirao od 700.000 do 3.5 miloona dinara.

Podsećamo javnost da smo došli do podataka da postoji osnovana sumnja da vozila Oka sokolovog nisu atestirana i registrovana u skladu sa propisima, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

Evo odgovora nadležnih u gradu na pitanje oko poslovanja i trošenja novca Parking servisa:

Na protest protiv sistema Oko sokolovo koji je bio neuspešan i vrlo slabo organizovan, došlo je oko 50 građana.

Ako vam je dobro, onda ništa.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.