Pčelica

Konkurs za prijem vaspitača u predškolskoj ustanovi Pčelica koji je završen marta 2021. godine oborio je u prvostepenom postupku Osnovni sud u Nišu. Presudu prvostepenog organa potvrdio je Apelacioni sud u Nišu.

Jedna od vaspitačica Tanja Stamenković koja je radila u ovoj ustanovi na određeno više od 10 godina, pokrenula je sudski spor kojim je “oborila konkurs” na kome je primljeno 75 radnika.

Pčelica se presudom obavezuje da 15 dana po prijemu presude ponovi konkurs i pokrije troškove postupka.

Presuda za Pčelicu
Oboren konkurs presudom Apelacionog suda u Nišu

Sudska odluka na 16 strana u koju smo imali uvid, pojašnjava niz nepravilnosti na koje se i sama Tanja Stamenković žalila. Obrazloženje zbog čega nije primljena u stalni radni odnos u rešenju sa konkursa nije bilo adekvatno objašnjeno, pa kad je posle samog konkursa 2021. godine išla sa advokatom da izvrši uvid u dokumentaciju, dobila je i prekršajnu prijavu, policija je dolazila u ovu ustanovu zbog poziva iz uprave, dok joj je i radnik obezbeđenja oduzeo i telefon u samoj upravnoj zgradi Pčelice. Zbog ovog incidenta, Tanja Stamenković je završila na Prekršajnom sudu.

Naši izvori iz Pčelice nam pojašnjavaju da se ovakav presedan obaranja konkursa nije desio do sada, naročito što se radi o vaspitačima, da se radi o 75 radnika, kao i da sumnjaju da je bilo dosta pritisaka iz SNS-a za prijem, gde se sumnja i na neke “mutne radnje”.

Svetlana Mitić direktorka Pčelice
Svetlana Mitić, direktorka Pčelice slikana na mitingu SNS-a u hali Čair, u prethodnom periodu nije odgovarala na pozive i poruke

Povodom ove presude i činjenice da će morati ceo konkurs da se ponovi, poslali smo materijal sa podacima presuda i pitanja gradonačelnici Dragani Sotirovski. Pitali smo je da li će neko da snosi odgovornost za ovaj slučaj. Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor.

Dragana Sotirovski
Gradonačelnica Dragana Sotirovski dobila materijal i pitanja vezano za slučaj Pčelice

Pčelica je ustanova koja u prethodnom periodu ima jako velike troškove zbog sudskih postupaka, dok je postao standard da radnici dobijaju svakojake procese na sudu protiv ove ustanove. U ovom procesu troškovi su preko 100.000 dinara koje će ova ustanova morati da plati u roku od 8 dana od prijema presude.

Ova ustanova je pod istragama zbog raznih nepravilnosti o čemu smo pisali u ovom tekstu, dok još uvek nemamo nikakve povratne informacije oko poslednje afere gde su ukradeni kompjuteri i oprema iz zaključanog vrtića koji nije imao znakove obijanja po dolasku policije.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.