Pčelica

Konkurs za prijem vaspitača u predškolskoj ustanovi Pčelica koji je završen marta 2021. godine poništio je u prvostepenom postupku Osnovni sud u Nišu. Jedna od vaspitačica Tanja Stamenković koja je radila u ovoj ustanovi na određeno više od 10 godina, pokrenula je sudski spor kojim je “oborila konkurs” na kome je primljeno 75 radnika.

Sudska odluka na 16 strana u koju smo imali uvid, pojašnjava niz nepravilnosti na koje se i sama Tanja Stamenković žalila. Obrazloženje zbog čega nije primljena u stalni radni odnos u rešenju sa konkursa nije bilo adekvatno objašnjeno, pa kad je posle samog konkursa 2021. godine išla sa advokatom da izvrši uvid u dokumentaciju, dobila je i prekršajnu prijavu, policija je dolazila u ovu ustanovu zbog poziva iz uprave, dok joj je i radnik obezbeđenja oduzeo i telefon u samoj upravnoj zgradi Pčelice. Zbog ovog incidenta, Tanja Stamenković je završila na Prekršajnom sudu.

Naši izvori iz Pčelice nam pojašnjavaju da se ovakav presedan obaranja konkursa nije desio do sada, naročito što se radi o vaspitačima, da se radi o 75 radnika, kao i da sumnjaju da je bilo dosta pritisaka iz SNS-a za prijem, gde se sumnja i na neke “mutne radnje”.

Nažalost ova ustanova pati od iste bolesti kao i ceo javni sektor u Nišu, Srbiji… Sramota i žalosno je što se ovo dešava u ustanovi koja brine o deci, našoj najvećoj vrednosti, a tretiramo Pčelicu kao da je preduzeće za prodaju ogreva iz “Tesne kože”, pojašnjavaju naši izvori.

Troškovi postupka će na neki način da se plate budžetskim novcem a ne novcem odgovornih, jer će isti biti plaćeni sa računa Pčelice, pojašnjavaju naši izvori iz Pčelice.

Advokatica tužilje ne želi da komentariše presudu kao takvu, ali dodaje da se u ovakvim stvarima ogledaju kompetencije jedne ustanove koja pri svom funkcionisanju i najvažnijim stvarima o kojima odlučuje, bude dovedena do apsurda. Te stvari se tiču svih nas, kao društva u celini, a da stvar bude još komplikovanija tiču se naše dece.
Nadleži organi u ovoj ustanovi nisu dorasli zadacima iz svojih nadležnosti, a i pored toga žele i donose odluke koje utiču na sudbinu svojih zaposljenih, a samim tim i o sudbinama dece koja u toj ustanovi stiču svoja prva socijalno-vaspitna saznanja.
Lično mislim da dok se stvari ovako odvijaju nama ne može biti bolje.

Obdanište kao srećno mesto odrastanja dece

Jelena Milošević iz niškog odbora Stranke slobode i pravde je iznela svoje mišljenje povodom ovog slučaja koji je povezala sa drugim sličnim situacijama u kojima se Pčelica našla, kako kaže zbog lošeg rukovođenja:

Protiv “Pčelice” se vodi oko 80 sudskih postupaka, uglavnom su to zaposleni koji su ili dobili otkaze nezakonito, ili su se protiv njih vodili neosnovani disciplinski postupci. Protiv direktorke “Pčelice” postoje dve krivične prijave u niškom Tužilaštvu zbog nenamenskog trošenja novca. Tu je sada i prvostepena presuda kojom se obara konkurs na kome je zaposleno 75 ljudi. Sve ovo je jasan pokazatelj da se u “Pčelici” dešava nešto ozbiljno, loše i signal da Svetlana Mitić vodi ustanovu u propast.

Jelena Milošević SSP Niš

Milošević se osvrnula na ostale postupke i procese, kao i propuste koje je Pčelica imala u zadnjih godinu ili dve:

Sve ovo je jasan pokazatelj da se u “Pčelici” dešava nešto ozbiljno, loše i signal da Svetlana Mitić vodi ustanovu u propast. “Pčelica” brine o preko 6.500 mališana, sećamo se svi afere “keks” gde je direktno ugroženo zdravlje dece jer se pred njima našao keks sa isteklim rokom, pa falsifikovanja dokumentacije u vezi sa spornim keksom. Nedopustivo je da “Pčelica” ostane u rukama Svetlane Mitić. Na čelo ovakve ustanove mora da dođe stručna osoba koja će umeti da vodi računa i o zaposlenima i o našim mališanima.

Direktorka Pčelice Svetlana Mitić još nije trenutno upoznata da presuda postoji.

Poslali smo i sms poruku direktorki Svetlani Mitić i pitali je za komentar presude. Direktorka Svetlana Mitić je rekla u telefonskom pozivu da nije videla presudu, da treba da pitamo pravnika ustanove i da je bolje da je zovemo od ponedeljka, utorka, pa će tada da nam da izjavu povodom ovog procesa. Takođe nas je zamolila da joj mejlom pošaljemo pitanja vezano za ovaj slučaj. Kratko je prokomentarisala da je to prvostepeni postupak i da je sve to daleko od završenog, da će zbog te “nepravde jedne vaspitačice” da idu do kraja sudskog puta.


Ukoliko vam se sviđaju naši tesktovi i teme, pomoći ćete nam deljenjem istih na društvenim mrežama i lajkovanjem naše Facebook strane.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.