Major da budem

Poznati “major Petrović” koji je bio tema karikatura i protesta medija, političkih i građaniskih aktivista, dobio je prvu odluku samog MUP-a o propustima u radu. Radi se o nezakonitom držanju građanina u pritvoru, gde je komisija konstatovala propuste u radu. Za ove propuste biće preduzete mere protiv dva policijska službenika, majora Marka Petrovića i Sandre Stanković.

zapisnik MUP-a gde se pominje “major Petrović” i još jedan službenik, kao i propusti u postupanju

U ovom slučaju je bilo reči o samim propustima u radu kao i o zadržavanju lica koje nije privedeno nadležnom sudu za prekršaj zakona koji se navodi da je učinio, gde su istom licu uskraćena određena prava i lice je zadržano u pritvoru, svesno i namerno, sve po rečima svedoka slučaja.

Po zapisniku će se preduzeti određene mere protiv “majora Petrovića” i još jednog službenika

Major Petrović je došao u žižu javnosti Niša zbog pisanja prijava za ekološke proteste krajem 2021. godine, kao i progona koje je radio svim kritičarima vlasti.

Najinteresantniji slučajevi su pozivanje na informativni razgovor zbog karikature urednika portala Niška Inicijativa Srđana Nonića, i još jednog Nišlije zbog komentara na istoj karikaturi, dok su masovne prijave oko protesta u toku 2021. godine takođe sa potpisom ovog majora policije.

Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde već duže vreme prati rad Policije u Nišu kao i “majora”, pojašnjava da je neprihvatljivo da neki “major” radi protiv građana po naredbi Vulina ili Vučića, ili još gore po sopstvenom udvorištvu prema dikatorskoj i nenarodnoj vlasti.

Očigledno da je major Petrović pretplaćen na opoziciju i nepodobne Nišlije. Skandalozno je da se visoki funkcioner PU Niš, komandir PI Medijana, ovoliko detaljno bavi kritičarima vlasti. Nakon gomile nezakonitih prekršajnih prijava napisanih tokom decembarskih protesta, sada imamo direktan dokaz da je major radio mimo zakona. Ovo nije jedina pritužba na rad Petrovića, već prva u nizu sa pozitivnim ishodom. Očekujemo odgovor Unutrašnje kontrole MUP na postupanje Petrovića tokom ekoloških protesta i nećemo odustati dok ne bude sankcionisan za svako nezakonito postupanje. Kad može on da se bavi nama nezakonito, možemo i mi njime zakonito, pojašnjava Milošević.