Policija

Zbog karikature koja ja objavljena početkom marta na ličnom profilu urednika Niške Inicijative na društvenoj mreži Facebook, Nonić Srđan je u toku jučerašnjeg dana u Policijskoj upravi u Nišu dao izjavu u svojstvu građanina.

Po nalogu Tužilaštva a po prijavi izvesnog “Majora Petrovića”, Nonić je saslušan u PU Niš u prisutstvu Advokata. Poziv za saslušanje u svojstvu građanina je dobijen telefonskim pozivom, pa nije bilo poznato za koje delo i na koji način će Policija i Tužilaštvo postupati. Policija je prikupljala izjave bez okarakterisanog krivičnog dela po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva. Zbog karikature objavljene na ličnom profilu Srđana Nonića, isti je saslušan u Policiji, a sve zbog davanja informacija da li postoji namera za izvršenje nekog drugog krivičnog dela prema pomenutom “majoru” policije.

Ispostavilo se da je isti “Major Policije” u Nišu koji se pronašao u karikaturi na ličnom facebook profilu, sada vodi službeni postupak protiv mene zbog same karikature. “Major Policije” surfujući po Facebook profilima i prikupljajući podatke o ličnosti na sumnjiv način “troluje” sve kritičare vlasti i raznih pojava u društvu. Troluje i piše prekršajne prijave, dok sva deca znaju “gde je droga i kriminal” u gradu a “Major”, policija i Tužilaštvo  ne znaju. Major piše prekršajne prijave za karikature, statuse na facebook-u, koračanje ulicom u vreme protesta i navodnu organizaciju protesta, pritom nijednom nikog od nas nije legitimisao, susreo… izjavljuje Nonić

Sramota je da me Policija ispituje da li imam nameru da fizički ugrozim nekog velikog “policijskog Majora” i to karikaturom i postom. Na postu nisam spomenuo ni ime i prezime pomenutog starešine, niti izrekao fizičku pretnju po njega. Jure skupa kola i motori po gradu, nasilje na svakom koraku, kriminal u javnom sektoru buja, a nekome smeta karikatura kao kritika rada Policije, koja je i zaslužila svaku kritiku, dodaje Nonić.

Od Neše i Vulina, pa do svih poslušnika u organima koji sve rade samo ne ono šta treba, svi ste za kritiku. Sad će i za karikaturu da budemo procesuirani, za status… U statusu i slici ne pominje se ime i prezime “Majora” koji se pronašao. Ako se pronašao, dobro je, i vi ste građanima u vidokrugu, a sada ću detaljno da pratim šta rade “organi” reda u Nišu (i zašto ništa). Evo na poklon još jednog “Stripa iz Niš”, dodaje Nonić.

Strip iz Niš

Po čemu je još poznat javnosti “Major Petrović”?

Isti “Major” je bio glavni organizator pisanja prekršajnih prijava protestantima i opozicionim aktivistima na ekološkim protestima u Nišu, koje su sada većinom na odlučivanju na Prekršajnom sudu u Nišu. Sada već budući narodni poslanici Đorđe Stanković i Jelena Milošević iz Narodne stranke i Stranke slobode i pravde dobili prekršajne prijave od istog “Majora Policije”. Oboje su dobili po dve prijave za ekološke proteste u decembru 2021.

Jedan predmet protiv Jelene Milosević policija nije dopunila dokazima koji treba da pokažu na koji način je bila legitimisana, pa je predmet odbačen od strane Prekršajnog suda.

Jelena Milošević je pitana za slučaj “Majora Petrovića” koji je sada svima zajednički, i ona je za Nišku Inicijativu pojasnila njen stav:

Sve to što radi “Major Petrović” je klasičan progon političkih i sada medijskih naistomišljenika. Mislim da je direktno instruiran od strane vlasti, “Major Petrović” ne radi po zakonu jer je i Prekršajni sud u mom slučaju odbacio prijavu i time dokazao da je “Major Petrović” postupao nezakonito.

Jelena Milošević Stranka slobode i pravde/Foto Printscreen

Umesto po zakonu, jedan “Major Petrović” radi po političkim instrukcijama, što nama daje puno pravo da se njime bavimo na način na koji smatramo da treba, samo što ćemo mi da poštujemo zakon kao građani, dok on ne poštuje kao Major.  A možda “Major Petrović” samo ne zna zakon i svoj posao… izjavljuje Milošević.

Predmeti protiv Đorđa Stankovića su još uvek u toku, i po rečima njegovih advokata, traži se sučeljavanje baš sa pomenutim “Majorom” koji je u potpisu svih prijava, pa u interesu javnosti ćemo ove postupke da pratimo do kraja.

Đorđe Stanković

Očigledno je da je “Major Petrović” zadužen od strane političara za gonjenje opozicije i građana koji durgačije misle i drznu se da kažu ili urade bilo šta. “Major Petrović” svesno krši zakon zato što zloupotrebljava podatke i konstruiše procese protiv svih nas. U mom slučaju koji je pred Prekršajnim sudom sada, postoje podaci o mojim roditeljima i privatni podaci o mojoj porodici, obrađivan sam kao državni neprijatelj a isti podaci se koriste u procesima protiv mene. To je nedopustivo po mom mišljenju. Kao budući narodni poslanik mogu javno da kažem da ovakve stvari će da budu prve na listi za borbu u okviru mojih aktivnosti baš u Nišu, izjavljuje Stanković za naš medij.

“Major Petrović” je zbog modusa operandi pisanja prekršajnih prijava koristeći podatke iz “neke baze” dobio prijavu  sektoru Unutrašnje kontrole od strane urednika Niške Inicijative Nonića, koja je prosleđena jedinici u Nišu na postupanje, za šta smo dobili i pisanu potvrdu. Prijava Unutrašnjoj kontroli je podneta zbog neovlašćenog korišćenja podataka i zloupotrebe istih, dok je istu postupak pokrenut i pred Poverenikom za zaštitu podataka ličnosti za ista dela. Poverenik će po okončanju postupka da dostavi svoje mišljenje koje ćemo naravno da objavimo. Prekršajna prijava koja je napisana koristeći nezakonito prikupljene podatke ličnosti je data na sudsko odlučivanje.

Evo i karikature zbog koje je u policiji saslušan urednik Niške Inicijative Srđan Nonić.

Povodom ovog predmeta, poslali smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja niškom Tužilaštvu da bi smo saznali za koje krivično delo se podnosilac prijave opredelio i po kom osnovu, da bi gonio “karikaturistu”.

Izvori Niške Incijative govore da su se  “viber grupe” policijskih krugova usijale povodom karikature “Major da budem”.

Saradnja sa većinom policijskih službenika u Nišu je odlična, to su sjajni ljudi koji su isti kao i svi mi, na saslušanju se policijski službenik ponašao jako profesionalno. Šteta što neki “Majori” kvare sliku svojim ne mnogo pametnim radom i neznanjem. Ako misle da su me zaplašili, varaju se… izjavljuje urednik Medijskog portala Srđan Nonić.

Author