U prethodnom periodu više bivših i sadašnjih radnika Pčelice je dostavilo Niškoj Inicijativi presude i dokumentaciju kojom dokazuju da je Pčelica na sudu izgubila sporove sa radnicima i plaćala je novcem svih građana troškove i štetu.

Pčelica je u pisanom odgovoru redakciji negirala da je izgubila radne sporove pred sudom, kojima su njeni radnici tražili pravdu za odluke kojima su gubili posao i bili kažnjavani. Uprava je u odgovoru bila vrlo jasna u tvrdnjama:

Ovo je samo jedan od primera gde smo dobijali odgovore od uprave Pčelice koji nisu u skladu sa dokumentacijom u koju smo imali uvid.

Nasuprot tvrdnjama uprave Pčelice, redakcija ima uvid u tri presude koje su radnici dobili i koje su pravosnažne. Iako je Pčelica budžetska ustanova, tj da sve njihove poslove na neki način plaćaju građani Niša, ostaje nejasno zbog čega pokušavaju da obmanu javnost iznoseći netačne informacije na novinarska pitanja.

Više potvrda smo dobili da je gradsko rukovodstvo upoznato sa stanjem u PU Pčelica, kao i da je veliki broj žalbi na trenutno stanje u kolektivu, tj na rukovodstvo i odluke, kao i odnos prema radnicima.

Kontaktirali smo predsedništvo sindikata Nezavisnost koje nam je dostavilo informaciju da je tražena i smena direktorke Svetlane Mitić baš iz razloga što je Pčelica izgubila sporove protiv radnika.

Prosvetna inspekcija nije reagovala povodom zahteva i prijava, dok u Sindikatu sumnjaju da je možda razlog nereagovanja inspekcije zapošljavanje člana porodice jednog inspektora, o čemu se vodi postupak pred Agencijom za sprečavanje korupcije.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.