SNS mediji

Na ovogodišnjem konkursu za projekte za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja, grad Niš je podelio 69 miliona dinara.

Pobednici kao i prethodnih godina su tradicionalno mediji i produkcije povezane sa Vitkom Radomirovićem, vlasnikom RTV Belami kao i sa Zvezdanom Milovanovićem čiji Kopernikus Tv takođe dobija milionske iznose.

Mediji povezani sa Vitkom Radomirovićem su ukupno inkasirali preko polovine sredstava ili skoro 40 miliona.

U ovom društvu milionskih projekata našla se i Tv Zona plus.

Teme koje su pobedile sa najvećim iznosima jesu one koje promovišu participaciju građana u odlukama koje su najbitnije, kao i adekvatno informisanje javnosti o bitnim temama.

Pa je tako Belami TV sa programom “građani Niša odlučuju o razvoju grada” inkasirao okruglo 10 miliona, dok je za program “najjači glas” inkasirao 13 miliona.

Tv Zona Plus je inkasirala 12.5 miliona, dok su Narodne Novine dobile 10 miliona za “građani odlučuju o razvoju grada”.

“Sve teme su ustvari samo u naslovu participativne jer u realnosti ni rasprava o budžetu niti o drugim aspektima života u Nišu građani mogu da vide samo na programu gde se sučeljavaju stavovi pozvanih gostiju, koji su uvek i samo iz redova “podobnih” mišljenje je pravnika iz Gradske uprave koji su želeli da ostanu anonimni.

Vitko Radomirović u društvu Nenada Stankovića i Nebojše Lovića(Direkcija za izgradnju grada)

Razne produkcijske kuće povezane sa SNS-om ili velikim gradskim medijima su dobijala sredstva na konkursu kao i Niške vesti koje su dobije 1 milion dinara dok je Banker radio dobio 800.000 dinara.

Ove godine imam i jednu “anomaliju” jer neki mediji poput radija Bum 018 i povezanih programa sa vlasnikom ovog medija nisu dobili sredstva za programe, jer kako stoji u obrazloženju komisije “prekršili su kodeks novinara Srbije i opomenuti su od strane Saveta za štampu”.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.