Janić

Po dokumentaciji koju je redakcija dobila po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, potvrđeni su navodi više građana Niša, da Ljubiša Janić sadašnji pomoćnik Gradonačelnice Dragane Sotirovski prima platu za određene poslove koje obavlja na Mašinskom fakultetu.

Janić prima neto platu od 16.000 dinara svakog meseca za administrativne poslove koje su opisani ovako:

Ostaje nejasno zbog čega je redakciji više osoba reklo da nije videlo nikad Janića u prostorijama fakulteta i da im nije jasno šta to sve znači u opisu poslova koje obavlja.

U razgovoru sa više osoba koji su članovi naučno nastavnih veća na fakultetima u Nišu, sagovornici su izjavili i čuđenje kao i zabrinutost povodom ovih podataka. Izjavili su da ne shvataju kako može Janić da doprinese bilo kojoj obrazovnoj ustanovi kada je Gradska uprava pod njim bila u jako lošem stanju po više aspekata.

Iz podataka koje smo dobili može se zaključiti da Janić kao strućnjak koga plaća Mašinski fakultet, na godišnjem nivou košta ovu ustanovu od 250-300.000 dinara. Kakav doprinos Mašinskom fakultetu ovaj “AS” i kadar G17 daje za ovaj novac, ostaće nepoznato, već možemo iz dobijenih odgovora samo da nagađamo.

Mašinski fakultet, za razliku od Pravnog fakulteta u Nišu, nam je dostavio kompletnu traženu dokumentaciju, a sam dekan je bio izuzetno korektan u komunikaciji.Sajt Agencije za sprečavanje korupcije trenutno nije u funkciji, pa nismo u mogućnosti da proverimo da li je Janić prijavio ova primanja kao funkcioner, ista pitanja uputili smo direktno Janiću preko Press službe Gradonačelnice.

I dalje ostaje nepoznanica stručna sprema samog Janića koji smo tražili od Pravnog fakulteta u Nišu, o čemu smo pisali u tekstu na ovom linku.

Po dobijanju podataka i od Janića (press službe Gradonačelnice) i od Agencije, objavićemo detalje.


Tekst dopunjen  5 . maja u 12:05:

Po prijemu mejla iz Agencije za sprečavanje korupcije, potvrđeno je redakciji da je sajt Agencije imao tehničkih problema, kao i da su sada registri u funkciji. U samom registru je navedeno da Janić ima primanja na Mašinskom fakultetu u iznosu od 14.000 dinara, dok je sa Mašinskog fakulteta navedeno da ima 16.000 dinara primanja.

Takođe je navedeno u izveštaju iz 2017. godine da je vlasnik vozila WV Pasat 1.9tdi, iako sada stalno vozi novi model Renault Clio. Nema novijeg izveštaja za period posle 2017. godine na sajtu Agencije.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.