Pravni fakultet u Nišu na dva zahteva redakcije Niške Inicijative kao registrovanog medija, oba puta odbija da dostavi informacije o studiranju funkcionera i političara iz Niša.

Po zahtevu za pristup infromacijama od javnog značaja, tražili smo podatke da li su određene osobe koje su politički aktivne i trenutni funkcioneri, završili Pravni fakultet kako se navodi u njihovim biografijama, kao i detalje o tome da li su završavali druge fakultete pa u Nišu samo diplomirali ili stepenovali zvanje.

U oba slučaja koja nisu povezana, data su nam identična dva odgovora, koja navode da detalje o studiranju ne mogu da nam dostave, jer narušavaju privatnost osoba za koje tražimo podatke.

Obradović je član i nekadašnji poverenik Narodne stranke Vuka Jeremića, krije podatke o Janiću koji je savetnik Gradonačelnice Sotirovski

Pokušali smo da dobijemo dodatna pojašnjenja od dekana Prof.dr. Gorana Obradovića, ali nam je saopštio da ne može da nam pomogne jer neće da komentariše pisane odluke koje je dekanat prosledio Niškoj Inicijativi.

U rešenju o odbijanju dostavljanja podataka koje smo tražili, navedeno je da “vidimo portal Niške vesti i Južne vesti”. Nismo adekvatno razumeli da li nam time dostavljaju podatke i ukazuju na mesto gde su traženi podaci objavljeni ili nam samo upućuju “salatu reči” u poznatom maniru birokrata koje brane vlast i njihova dela.

Rešenje dekanata Pravnog fakulteta o odbijanju dostave sa razlozima

Pitali smo dekana Obradovića “da li kao član Narodne stranke Vuka Jeremića zastupa stavove o transparentnosti i javnim podacima, naročito što se radi o osnovanoj sumnji da neko nema potpune podatke o stručnoj spremi a javni je funkcioner?”

Nije hteo da komentariše ni ovu činjenicu.

Obavestili smo dekana Obradovića da je pokrenut postupak protiv Fakulteta pred Poverenikom za informacije od javnog značaja i da ćemo da pokrenemo preko advokata postupak pred nadležnim sudom.

Obradovićev komentar je bio: “samo izvolite”, posle čega nam je prekinuo vezu.

Janić kao nedodirljivi As svih vlasti i političkih garnitura uživa zaštitu i Pravnog fakulteta, na štetu samog fakulteta

Ceo slučaj se ustvari vodi oko podataka traženih za Ljubišu Janića koje dekanat Pravnog fakulteta nije hteo da dostavi. Zbog istog zahteva koji je postavljen još jednoj visokoškolskoj ustanovi, pretnje su stigle na telefon urednika Niške Inicijative Nonića.

O pretnjama smo pisali u ovom tekstu.

Kada smo objavili podatke o stručnoj spremi bivšeg Većnika Branislava Kačara koji su bili javno dostupni na sajtu grada, Fakultet zaštite na radu nam je dostavio podatke o stručnoj spremi Kačara bez ikakvog problema. Ovim upoređivanjem smo ustanovili da je reč bila o namerno pogrešno navedenoj spremi na zvaničnoj internet prezentaciji grada Niša.

Neko bi pomislio da visokoškolske ustanove nemaju iste standarde u tumačenju zakona.


Da li će Pravni fakultet sa svojim stručnim kadrom da reaguje, kao redakcija sumnjamo, jer sve struke su u našem društvu izgubile integritet.

Možda će neko i iz Narodne stranke Vuka Jeremića da se upita o poruci koju šalju sa ovakvim odlukama onih koji su članovi ili bivši poverenici.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.