Niška televizija

Niška televizija je po podacima Narodne banke Srbije u blokadi sa iznosom od preko 29 miliona dinara. Po nepotrvrđenim podacima, ovaj iznos duguje gradu na osnovu zakupa prostora u kome posluje. Ovaj podatak datira zaključno sa 15. januarom 2023. godine, i po informacijama koje imamo, gradski vrh pokušava da nađe modalitet kako da se spasi ovaj medij koji je blagonaklon prema gradskim vlastima i vladajućim strankama, naročito SNS-u.

Jedno od rešenja koje je moguće jeste neka vrsta reprograma duga, ali je nejasno kako će grad Niš i građani Niša da finansiraju medij koji dobija milionske iznose budžetskih sredstava a puno više od dobijenog duguje istom gradu. Ostaje da vidimo kako će se rasporediti malo više od 80 miliona koliko je opredeljeno za javno informisanje u budžetu grada za 2023. godinu, dok rezultate iz prethodnih godina možete videti u ovom tekstu.

NTV blokada
Niška televizija i blokada od 29 miliona u 2023. godini.

Po informacijama o poslovanju ovog medija godinama unazad, Niška televizija koja je u vlasništvu Narodnih Novina (Vidosav Radomirović je zastupnik) i Slađane Ostojić (TV Zona Plus, vlasnica 50%) i inkasira na godišnjem nivou oko 26-30 miliona dinara,

Strip iz Niš
NTV u blokadi skoro 30 miliona dinara

Poslali smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja Upravi za finansije grada Niša, po dobrom običaju, čeka se maksimalni rok od 15 dana da uopšte i odgovore. Pitali smo na osnovu čega je dug Niške televizije prema gradu i tačan iznos.

Dragana Sotirovski

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je dobila novinarsko pitanje od nas vezano za ovaj slučaj, evo njenog odgovora:

To je dug za zakup prostora. Tačnu visinu duga zna nadležna uprava. Plan je reprogram dugovanja. Dugovanje je za zakup prostora,  ne za medijski sadrzaj koji grad projektno finansira.

Pravnici sa kojima smo se konsultovali postavljaju pitanje kako je moguće da na budućem konkursu NTV dobije bilo kakva sredstva kada je u toliko velikoj blokadi, a zastupnik NTV-a je ujedno i vlasnik Belami televizije i Narodnih novina, koje godinama unazad inkasiraju jako velika sredstva na svim konkursima i od ugovora sa javnim sektorom.

Pitanje je kako i ostali mediji od istog vlasnika koji je dužan gradu mogu da dobijaju iznova sredstva.

Ostaje i pitanje šta će biti sa malo više od 20 radnika koje imaju na platnom spisku, ali i šta će biti sa adekvatnim informisanjem građana Niša, koje od privatizacije medija kao i od početka programskog finansiranja, postalo primer partijskog obmanjivanja građana po ozbiljnim pitanjima.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.