Narodno pozorište

Narodnom pozorištu u Nišu je ove godine dodeljena nagrada “11 januar” kao najviše priznanje grada. Pored drugih laureata ove nagrade, niški teatar se ovih godina hvalio velikim brojem predstava koje je imao na repertoaru.

Narodnom pozorištu se može dati i priznanje za “najmanje transparentne finansije”, jer po odgovorima na zahteve za pristup informacijama od javnog značaja i po uvidu u određene troškove “Teatra na raskušću” kao i skrivanja troškove ua “Operu Karmen”, moguće je da je takva nagrada adekvatnija.

Uprava niškog teatra, odbila je u prethodnom periodu da dostavi po zahtevima detalje o troškovima za organizaciju “Opere Karmen” ali i o davanju sredstava medijskim udruženjima, produkcijama kao i svim drugim organizacijama civilnog društva, produkcijskim kućama i sl, pravdajući se da zahtve nije dovoljno precizan.

Za “Operu Karmen” dato je po 3 miliona Narodnom pozorištu i Simfonijskom okrestru u Nišu, dok smo detalje o Simfonijskom orekstru i finansijama pojasnili u ovom tekstu.

Narodno pozorišteu Nišu
Narodno pozorište i pojašnjenje odbijanja davanja podataka o finansijama, već viđen odgovor u javnom sektoru grada Niša

Iako smo isti zahtev poslali na 60 adresa u okviru istraživanja koje redakcijski radimo, koje nije finansirano nijednim projektom, već vođeni javnim interesom u sferi medija, Narodno pozorište i Parking servis su se jedini upisali kao deo javnog sektora koji skriva podatke o poslovanju. Svi ostali nisu imali problem da shvate šta se tražilo u zahtevu, ali očigledno oni koji treba da budu najveštiji sa čitanjem i razumevanjem istog, ovog puta slučajno nisu razmeli.

Većnica za kulturu grada Niša Adriana Anastasov je više puta pitana isto pitanje, uvek je bila istog stava, ali uprkos tome, javnost ne može da zna gde se troši novac ustanove Narodno pozorište, iako je pozorište po rečima Spasoja Ž. Milovanovića, direktora niškog teatra “moralna kičma jednog društva”.

Spasoje Ž. Milosavljević
Spasoje Ž. Milovanović direktor Narodnog pozorišta u Nišu. Foto: Narodno Pozorište u Nišu

Slažemo se… Zato ste i dobili nagradu, zar ne?

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.