Nikola Panić SNS Niš

Glavni i odgovorni urednik Niške inicijative, Srđan Nonić, napadnut je juče oko 12:40 na Trgu kralja Milana od strane radnika Gradske uprave, Nikole Panića nakon što ga je snimio kako u toku radnog vremena posećuje obližnji kazino. Usledila je salva uvreda i pretnji da će Noniću polomiti telefon, ruke i noge da bi na kraju i fizički nasrnuo na njega.

Nakon kraće rasprave i odbijanja da obriše snimak, Panić je nastavio da fizički napada Nonića kako bi mu oteo telefon iz ruke, što je dovelo do petominutne potere koja se nastavila nakon ulaska urednika Niške inicijative u zgradu MUP-a.

Policija
Napad na novinara se nastavlja po ulasku u zgradu policije

Po ulasku u samu zgradu i pokušaja da prijavi napad i zatraži policijsku zaštitu, Panić je ponovo nasrnuo na Nonića na portirnici, što su i zabeležile nadzorne kamere PU Niš. Brzom reakcijom policijskih službenika, Panić je odmah odveden u neku od prostorija gde je dao izjavu.

Nisam verovao da će ovako sve da se odvija, da ja bežim u centru grada u sred bela dana, pa da na kraju kada stignem u zgradu policije budem napadanut na portirnici. Mislim da je ovaj napad inspirisan mržnjom prema mom radu koji istražuje mahom (ne)rad javne uprave, a posebno pojedinaca koji se loše odnose prema poslu, ne idu na posao, ili se ponašaju kako hoće. Ovo je sada lepo snimljen primer… pojašnjava urednik portala Niška inicijativa Nonić.

Policija je u koordinaciji sa Tužilaštvom u Nišu koje ima posebno odeljenje za napade na novinare, prikupilo sve snimke sa svih kamera koje pokrivaju deo grada u kome se desio napad i na kojima se može videti kompletan tok samog događaja.

Načinjeni snimak sa telefona će biti upotrebljen radi razumevanja konteksta i provere izjava obe strane. Odsek za forenziku je preuzeo kompletan materijal sa telefona Nonića vezano za ovaj slučaj, kao i za ranije prepiske u kojima Panić obećava trećim licima da će da “prebije Nonića, makar ga uhapsili”.

Napad na novinara u Nišu
Slikano odmah po završetku incidenta

Nikola Panić radi u Gradskoj upravi grada Niša od 2013. godine (po dalasku SNS-a na vlast), gde je u tom periodu bio angažovan na pozicijama “Operater za GIS” i “Operater pozivnog centra infrastrukturne podrške” gde je i trenutno zaposlen sa radnim vremenom od 07:30 do 15:30. U javnosti je poznat kao član SNS-a, OO Palilula u Nišu.

Pored rada u gradskom pozivnom centru, Panić se u javnosti predstavlja kao novinar i urednik Gradskog portala 018, koji sarađuje sa brojnim javnim ustanovama i preduzećima u gradu, dobijajući novac iz budžeta preduzeća javnog sektora za praćenje i promovisanje njihovih aktivnosti. Prema podacima APR-a, u 2021. godini ukupno je inkasirao na računu svog medija nešto više od 7 miliona dinara.

Sotirovski i Panić
Redovan Press u radno vreme Panića

Panić se može videti na skoro svim konferencijama koje organizuju SNS funkcioneri, kao i na svim zasedanjima Skupštine grada. Na tim konferencijama, mahom on postavlja pitanja ispred medija koji su naklonjeni režimu.

Velika većina ovih događaja se organizuje radnim danima, u vremenu kada Panić teba da bude na radnom mestu u gradskoj upravi u Nišu.  Za ove tvrdnje redakcija ima obiman video i foto materijal kao i adekvatnu dokumentaciju.

Panić vodi postupak pred sudom protiv Nonića za krivično delo “Uvrede” zbog izjave i snimka vezano za kritiku dobijanja nagrade za “veliki doprinos novinarstvu – Pol Polanski” koju mu je dodelilo Asocijacija sprsko-češkog prijateljstva „Beseda“. Tekst sa kritikom i navodnom uvredom možete videti na ovom linku.

Ročište za ovo suđenje zakazano je za 25 januar, redakciji do sada nije dogovoreno iz uprave Višeg i Osnovnog suda po zahtevu za snimanje unutar zgrade u vreme suđenja. Odšetni zahtev za ovaj proces je 600.000 dinara, dok se u novinarskim krugovima Panić hvali kako će novac uplatiti u humanitarne svrhe.

Ovo nije prvi napad na novinara od strane radnika javnog sektora. Novinara N1 Milana Stojanovića, napao je radnik JKP Naissus jer je snimao javne radove na ulici, dok je na jednoj od zasedanja Skupštine grada Niša, jedan od odbornika “opozicije” nazvao Stojanovića delom “građevinske mafije u Nišu”.


Video i foto materijal, izveštaje lekara i policije poslaćemo NUNS-u kao i drugim organizacijama sa kojima sarađujemo.

Author