Pauk služba bira koga odnosi

Po saznanjima do kojih smo došli po zahtevima za pristup informacijama od javnog značaja, Parking servis nije posedovao licencu za rad “pauk službe” malo manje od tri godine.

Postavili smo pitanje Parking servisu za licencu za prevoz tereta u domaćem saobraćaju koju im je potrebna za rad pauk službe. U odgovoru koji su nam poslali, objasnili su da im licenca nije ni potrebna i pozvali su se na član Zakona o prevozu tereta u drumskom saobraćaju koji je brisan/izmenjen još 2018. godine. Radi se članu 6. st 5 tačka 6. koji je brisan po uvidu u detalje odgovora koji su poslali redakciji.

Potvrda Tužilaštva da je prijava podnesena za privredni prestup protiv Parking servisa

Po informacijama do kojih smo došli, saobraćajna inspekcija je konstatovala zapisnički da JKP Parking servis ne poseduje licencu za prevoz tereta u drumskom saobraćaju, koji je shodno istom zakonu u obavezi da poseduje.

Po završenom nadzoru saobraćajne inspekcije podneta je prijava za privredni prestup OJT u Nišu. O toku ovog procesa izveštavaćemo javnost.

Parking servis se u svom “autentičnom tumačenju” poziva na član zakona u kome su pomenute službe bezbednosti i vojska Srbije. Po njihovom mišljenju oni su isti u očima zakona kao Vojska, Policija, službe za vanredne situacije i sve druge hitne službe i službe bezbednosti. U njihovom odgovoru se i pozivaju na članove zakona koji taksativno nabrajaju ove službe, po sopstvenom nahođenju svrstavaju sebe u ovaj tip državnih službi.

Parking servis je javno komunalno preduzeće, osnovano od strane grada Niša, i za podizanje i uklanjanje vozila vozačima naplaćuju “uslugu uklanjanja vozila”, pa u skladu sa tim su dužni da poseduju licencu za ovaj tip “usluge”… rekao nam je sagovornik redakcije iz struke.

U zvaničnom odgovoru koji su iz Parking servisa poslali redakciji, pojasnili su kako njima nije potrebna licenca, ali su i obmanuli javnost u odgovoru jer su rekli da nije bilo nikakvog zapisnika niti akta saobraćajne inspekcije.

Postavlja se i logično pitanje da ako im nije potrebna licenca, zašto su iz dva pokušaja aplicirali za novu licencu za prevoz tereta u drumskom saobraćaju.

Povodom ovih navoda poslali smo pitanja direktoru Parking servisa Dejanu Dimitrijeviću ali i načelnici nadležne gradske uprave Snežani Jovanović. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili dogovore od direktora Parking servisa kao i načelnice Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove.

 

Zbog čega nadležni u gradu ćute? Načelnica sadašnje nadležne uprave je do 2021. godine bila zadužena za odobravanje svih zahteva Parking servisu, pa je tako lično Snežana Jovanović potpisala rešenje kojim se odobrava Parking servisu novo zoniranje oko parka Čair i Sportskog centra Čair.

Po dobijanju odgovora od nadležnih povodom ovog pitanja objavićemo detalje.

 

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.