Pauk služba bira koga odnosi

Parking servis Niš godinama odnosi nepropisno parkirana vozila pauk službom u Nišu, a ne poseduje Licencu za javni prevoz tereta u drumskom saobraćaju. Ovu licencu je po zakonu dužno da ima ovo preduzeće ako želi da prevozi robu, u ovom slučaju vozila građana koja odnese zbog navodnog prekršaja.

Ovim i ovakvim ponašanjem u kontinuitetu od februara 2018. godine, Parking servis ustvari nelegalno vrši svoje poslove i nelegalno odnosi vozila sa ulica, čineći štetu građanima jer radi protivzakonito. Svako vozilo koje su odneli i koje i sada nose, odneli su protivzakonito i bez procedure i dokumentacije koje zakonski neophodna. U celoj proceduri naravno učestvuje i Saobračajna policija koja se ne meša u zakonski okvir, već samo štanca naloge po zahtevu vozača pauka.

Po dokumentaciji koju smo dobili do Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, potvrđeno nam je da Parking servis trenutno nema licencu, kao ni lice sa Sertifikatom o stručnoj osposobljenosti lica koje je odgovorno za taj isti prevoz. 

Zahtev za izdavanje ove licence je Parking servis podneo 23.11.2020, ali ne pre nego što je protiv ovog preduzeća podneta prijava inspekcijskim službama u gradu. Zahtev Parking servisa je trenutno odbijen jer nisu dostavili kompletnu dokumentaciju, ali i dalje ostaje činjenica da više do godinu i po dana ovo preduzeće oštećuje građane Niša radeći protivno zakonu. Procedura nalaže dostavu još neke dokumentacije koju Parking servis ne može tako brzo da prikupi, ali smo više nego sigurni da će nastaviti sa odvoženjem vozila pauk službom u svom maniru, iako to sada javno rade protivzakonito.

Direktor Dejan Dimitrijević
Direktor Parking servisa Dejan Dimitrijević

Odmah po dobijanju informacija o ovom slučaju u toku novembra meseca, neposredno pre slanja zahteva Ministarstvu za podatke koje ovde iznosimo, Dejan Dimitrijević, direktor Parking servisa, pokušao je da obmane javnost jer je na naše pitanje da li Parking servis ima licencu o kojoj pišemo, pokušao da odgovori kako “Parking servis ima sve licence jer radi na poverenim poslovima koje je grad Niš odlukom poverio Parking servisu”… Iako velika većina građana ne zna šta to tačno znači i obično ne želi da se upušta u dalje rasprave i pitanja, činjenica stoji da je Dimitrijević pokušao da slaže i redakciju i javnost ovakvim odgovorom.

Naime raditi poveren posao i posedovati licencu su dve različite stvari, pa kad je Dimitrijević bio suočen sa ovom činjenicom, rekao je da želi da ipak proveri “pa da se čujemo kasnije”.

Konsultovali smo saobraćajne stručnjake koji rade u “republičkim organima” i koji su nam nedvosmisleno odgovorili:

“Poveren posao koji je grad poverio Parking servisu ne isključuje posedovanje licence za taj rad, jer zakon više nego jasno propisuje šta je sve potrebno za obavljanje ove delatnosti. To što oni ili ne znaju ili se oglušavaju o zakon, nema nikakve veze sa poverenim poslovima koje obavljaju. Usklađivanje akata je trebalo da se uradi do februara 2018. godine i to NIJE urađeno”

Odgovor Ministarstva saobraćaja da Parking servis nema traženu licencu i šta sve nedostaje od dokumentacije

Zbog čega Saobraćajna policija i PU Niš ne reaguje na ovaj rad suprotan zakonu, možemo da pretpostavimo, jer dokumentaija koju posedujemo govori o stotinama hiljada dinara na godišnjem nivou koju uplaćuje Parking servis Sindikatu policije(poznatiji kao Nešin sindikat) kao i pomoć u opremi koju daje Parking servis Saobraćajnoj policiji. Ukoliko neko pomisli da je slučajno što Saobraćajni policajci olako daju prekršajne naloge za uklanjanje vozila, da znaju da nije olako i da postoji dobar finansijski razlog za to.

Krivičnu prijavu sa dokumentacijom smo uputili Višem Javnom tužilaštvu u Nišu, ali smo tražili da se izjasni i Policijska uprava u Nišu.

Od Policijske uprave u Nišu smo tražili da nam odgovore da li će i dalje saobraćajni policajci da pišu prekršajne naloge kojima se uklanjaju vozila iako sada znaju da Pauk služba nema licencu za taj posao. Policijskoj upravi smo prosledili i odgovore ministarstva saobraćaja koji jasno potvrđuju ovu činjenicu.

Povodom ovih pitanja opet smo kontaktirali direktora Parking servisa Dejana Dimitrijevića. Na pozive i poruke nije odgovarao povodom ovog pitanja. Pitaćemo ga uživo, kao i svakog funkcionera koji ignoriše naša pitanja…

I naravno, Hvala vam što postojite.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.