Tokom vikenda održane su edukacije na temu borbe protiv zelenašenja. Centar za razvoj građanskog društva PROTECTA je u okviru projekta “Udružena i osnažena zajednica protiv zelenašenja” u toku vikenda organizovao informisanje kako građana tako i organizacija civilnog društva na temu zelenašenja.

U okviru ulične akcije su predstavnici PROTECTA-e informisali građane o svim problemima vezanim za zelenašenje, radu državnih institucija koje mogu da im pomognu i besplatnoj pravnoj pomoći koju PROTECTA pruža građanima.

Građanima su pleriminarno prezentovani i neki od rezultata istraživanja koje je PROTECTA sprovela u Nišu na temu zelenašenja, i na osnovu koga smo ustanovili da:

– 47% građana ima lično iskustvo ili zna nekog ko je imao problema sa zelenašenjem,

– 55% građana bi se obratilo za besplatnu pravnu pomoć ako bi imali problem sa zelenašenjem,

– samo u 5% slučaja je zelenašenje prijavljeno policiji.

Paralelno sa informisanjem građana PROTECTA je organizovala i edukaciju za udruženja građana, kroz koju su udruženja stekla osnovna znanja iz oblasti zelenašenje vezana za istorijat, pravni okvir, izveštavanje medija, rad državnih institucija, umrežavanje i zajedničke akcije.

Projekat “Udružena i osnažena zajednica protiv zelenašenja” podržava Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala kroz Fond otpornosti.

Više o udruženju Protecta i njihovim akcijama i programima možete videti na ovom linku.

Author