Po izveštaju Budžetske inspekcije u Nišu, koji smo dobili po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja, Turistička organizacija u Nišu je bila pod istragom zbog sumnjive transakcije od oko 30.000 Eura.

Sama transakcija je bila u okviru IPA projekta Cerjanska pećina realizovanog juna 2017. godine, a sve zbog plaćanja konsultantskih usluga kompaniji AMGIS inžinjering DOO iz Niša. Po registru APR-a, kompanija i dalje radi i aktivna je. Iako je ovo preduzeće registrovano za građevinarstvo, Turistička organizacija je platila preko 29.000 eura konsultantske usluge ovom preduzeću. Po finansijskim izveštajuma, ova komanija nije imala nekih uspeha u poslovanju prethodnih godina, pa je jedan od većih poslova koje je imala u 2017. godini, posao koji je radila za TON, pa je taj posao činio oko 30% godišnjeg prometa.

Budžetska inspekcija je utvrđivala stvarno urađene građevinske poslove povodom IPA projekta “Povećanje informacionih turističkih servisa u regionu međugranične saradnje” i u okviru te kontrole došla do saznanja o nepravilnostima.

Uroš Parlić
Uroš Parlić, bivši direktor TON-a foto: printscreen

U tom periodu je direktor Turističke organizacije bio Uroš Parlić, koji je i predsednik Košarkaškog saveza jugoistočne Srbije i o kom smo pisali vezano za finaniranje Kupa Radivoja Koraća.

Ovo nije ni prvi ni poslednji slučaj koji se povlači po organima istrage zbog projekata koje finansira IPA, pa je tako posle skoro godinu dana posle pisanja i otvaranje teme oko IPA projekta u Niškoj banji gde je kupljen džip od 100.000 Eura, došlo i do hapšenja više osoba povodom nepravilnosti.

Podaci do kojih smo došli govore da je učinjeno više prekršaja Zakona o budžetskom sistemu Srbije. Po podacima nije izvršeno plaćanje u skladu sa zakonom kao i da nije adekvatno izveštavanje dobavljača po učinjenoj usluzi.

Ono što je poznato u nevladinim krugovima jeste da je vrlo lako “oprati pare” kroz konsultantske usluge, i da je taj način najpopularniji za brza rešenja ukoliko je potrebno da se utroše neka sredstva koja su “prelila ili pretekla”.

Visitorski centar kod Cerjanske pećine je u vlasništvu Direkcije za izgradnju grada, ne same Turističke organizacije Niša. Jako je teško naći put iz sela prema ovom centru jer nema signalizacije i znakova. Objekat jeste sagrađen ali nije pušten u rad, iako ima skoro dve godine kako je objekat napravljen.

I u ovom slučaju nije došlo ni do hapšenja ni do suđenja, pomenuti IPA projekat je zatvoren/završen u 2019. godini.

Srećan vam 9. decembar, međunarodni dan borbe protiv korupcije!

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.