Kup Radivoja Koraća koji organizuje Regionalni košarkaški savez “istočna Srbija” je postao tradicija u Nišu. Tradicija u smislu finansiranja i u povećanju sredstava iz Budžeta iz godine u godinu.

Tradicionalni “nacionalni sportovi” kao što su Košarka, Fudbal i slični, postali su zlatna koka za pumpanje budžeta organizatora prema samo i jedino budžetskim parama. Po rečima ljudi koji su bliski organizaciji i iz sfere sporta u gradu, ništa bitno se nije menjalo godinama unazad sa organizacijom Kupa.

Tako Nišlije iz budžetskih para ovaj turnir košta u 2017. tačno 2. miliona dinara, u 2018. košta 3.4, u 2019. je dato 6, dok je u 2020. dato 9.5 miliona dinara budžetskih para. Ovaj podatak prati činjenično stanje da je od dolaska Gradonačelnika Bulatovića i Većnika za sport Kačara na dužnost, budžet za sport povećan preko 3 puta.

Ugovore o finansiranju ove manifestacije potpisuju Uroš Parlić koji je predsednik ovog regionačlnog saveza i Gradonačelnik Bulatović.

Troškovi koji su bili po godinama su sledeći:


2017. godina:

– Sekretarijat za sport i omladinu je saradniku redakcije dostavio nepotpunu dokumentaciju, pa je za 2017. godinu  nemoguće znati tačan izveštaj o utrošku 2 miliona dinara. Za štampu je dato 320.000 dinara i renta prostora je koštala 600.000 dinara, ne zna se gde je otišlo malo više od milion dinara po dokumentaciji koju smo dobili.

UKUPNO: 2 miliona dinara


2018. godina:

– Sportskom centru Čair 720.000 dinara je dato za prostor

– Nifon DOO 1.34 miliona dinara

– Delegati  i službena lica  769.000 dinara

– Renta opreme i rekvizita (Stage Pro DOO) 717. 000 dinara

UKUPNO: 3.4 miliona


2019. godina:

– Ishrana u kafani Biser 120.000 dinara

– Kotizacija (prvi put) koja se plaća Košarkaškom savezu Srbije 1.25 miliona

– oprema za manifestaciju (Stage Pro doo) – preko 711.000 dinara

– Oprema za prostor (Integralelektrik) – 360.000 dinara

– Službena lica – 732.000 dinara

UKUPNO: malo preko 6 milona dinara


2020. godina:

 – Easy Travel and Events (prvi put u 2020. godini)- smeštaj, prevoz i ishrana – malo više od 1.1 miliona dinara

– honorari lica koja rade – 820.000 dinara

– štampa i marketing (prvi put u 2020. godini) – 1.8 miliona dinara

– rekviziti: (Stage pro, OMNIA, Dacal) malo manje od 1.5 miliona dinara

– NIFON 1.48  miliona dinara

– Hitna Pomoć 202.000 dinara

UKUPNO (budžet grada Niša): 9.5 miliona dinara


Uroš Parlić, desno na slici, FOTO Facebook Printscreen

U razgovoru sa gospodinom Parlićem, dobili smo informacije da je povećanje troškova zbog plaćanja licence Košarkaškom savezu Srbije, ali iz dokumenata koje smo dobili vidi se da se uključuju razne firme koje dobijaju znatna sredstva za usluge oko organizacije. Ujedno firma Easy Travel and Events je bila u vlasništvu Parlića do 2012. godine kada je prebačeno vlasništvo na osobu koja je radila u samoj agenciji, ta firma je inkasirala u 2020. preko Kupa Radivoja Koraća preko milion dinara. te 2012. godine, na predlog SNS-a je imenovan za direktora Turističke organizacije Niša. Sam Parlić stoji na ugovoru sa Gradom kao  zastupnik Regionalnog Košarkaškog saveza “Istočna Srbija”.

U pitanjima koja su mu postavljena odgovorio je da “pogledamo pažljivo u APR-u i da neće da priča o tome”, iako je pitan za sve detalje oko povezanosti njega sa ovom firmom kao i članova njegove porodice, kao i promena koje su se dešavale vremenom. Ono što je očigledno je da je adresa kompanije Easy Travel and events i Parlićeva lična adresa ista. Iako u pravnom smislu upravljačka prava su prenesena na drugu osobu u vreme kad je Parlić postao direktor Turističke organizacije Niša 2012. godine, i dalje se na adresi kuće u kojoj živi vodi firma koja je inkasirala preko milion dinara samo od ovog posla sa savezom na čijem čelu on sedi.

Iz dokumenata koji su podzakonski akti Zakona o sportu (RS 10/20016.) može se zaključiti da je diskutabilno finansiranje regionalnih saveza iz budžeta grada/jedinice lokalne samouprave. Finansiranje saveza koji su regionalni i republički isključivo je ostavljeno Ministarstvu i savezima.

Sagovornici sa kojima već mesecima prikupljamo podatke, izjavljuju da se oko organizacije ništa značajno nije promenilo više godina unazad, dok se u finansijskom smislu, kao što smo i prikazali u tekstu, menja itekako. Apsolutni šampioni po zaradi u organizaciji Kupa Radivoja Koraća su Košarkaški Savez Srbije, NIFON firma za obezneđenje, Easy Travel and Events i firme za štampu i rentiranje opreme.

Pojašnjeno nam je da “Grad i zvaničnici” uzimaju veliki broj karata, tako da se u slobodnoj prodaji teško dolazi do karata, već po sistemu “Filmskih susreta u Nišu – tolike pare daju da bi uzeli karte”.

Branislav Kačar
Branislav Kačar, zadužen za sport u Gradskom Veću

Finansiranje ovog kupa ostvaruje se isključivo preko “člana 27” pravilnika grada Niša po kome zbog velikih sredstava organizator se obraća direktno Gradonačelniku jer Komisija za sport ne može da odobri tolika sredstva za jednu manifestaciju. I dalje ne postoji objašnjenje zbog čega je plaćena licenca Košarkaškom savezu Srbije samo i jedino iz budžeta kada je povećan za više miliona.

Pitanja o plaćanju smeštaja i prevoza klubova, kotizaciji i drugim troškovima koji klubovi koji učestvuju u ovom kupu plaćaju poslali smo na više adresa, do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor. Po informacijama do kojih je došla Niška Inicijativa, svi klubovi plaćaju kotizaciju za učešće, prevoz i smeštaj sami tj. iz sopstvenih sredstava.

Ovo je prvi u nizu tekstova “Milioni za sport” koje ćemo objavljivati vezano za finansiranje Sporta u Nišu, koji je ove godine ozdvojio preko 400 miliona dinara za direktna davanja klubovima i savezima. Pri dolasku na čelo sporta u Nišu, Branislav Kačar je zatekao budžet od oko 160 miliona dinara.

4 godine i 300% kasnije pitamo građane: da li vidite negde 3 puta više para za sport u Nišu?

Komentarišite na našoj FB strani

Hvala im što postoje!

 

 

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.