Sotirovski 2

NTV koja je u vlasništvu Narodnih novina i TV Zona Plus, posle više meseci i odluke grada da se potpiše reporgram duga, još uvek nije potpisala ugovor o samom reprogramu ali se još uvek nije iselila iz prostora koji je vlasništvo grada.

Niškoj televiziji će kao privatnoj firmi regoistrovanoj kao DOO, biti omogućeno ovim reprogramom da dobije sredstva na konkursu za medija, na kojem je po informacijama koje imamo, već aplicirala sa projektom.

Ova kao i ostale niške televizije, u niškoj javnosti poznati su kao režimski i nekritički medij, na kome mahom može da se čuju hvalospevi vlastima, dok se u prethodnih 3 mandata vlasti u gradu koju čine SNS i SPS, može reći da novinari sa ovih televizija služe kao lični PR servis funkcionerima gradske vlasti. Isti mediji se finansiraju i iz budžeta javnih preduzeća, opština, ustanova i republičkih organa. Mahom se finansiranje režimskih medija u Nišu vrši na razgranat način, mahom preko javnog sektora.

Niška televizija
Niška televizija u velikim dugovima

Belami televizija je takođe poznata po ličnim stavovima novinara, dok je u tekstu koji smo objavili pokrenuvši temu govora mržnje, pokazali kako neki novinari i urednici vide one koji im nisu po volji ili su kritički nastrojeni prema finansijerima i vlasnicima medija u Nišu. Po bilansu stanja i uspeha, Belami televizija inkasira na godišnjem nivou oko 80 miliona dinara.

Evo pojašnjenja i pravdanja reprograma duga od strane predlagača, odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Niša:

Niškoj televiziji omogućen reprogram sa ovim obrazloženjem
NTV-u omogućen reprogram sa ovim obrazloženjem

Po podacima iz materijala, Niška televizija je već imala dug od 28 miliona i reprogram za taj isti dug je potpisan 2020. godine i ugovoren sa tadašnjim Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. Prvi reprogram duga je bio sa rokom otplate na 20 godina, pa je tako planirano da bude otplaćen 2040. godine. Taj reprogram nije realizovan.

Kao opravdanje za sadašnju odluku o reprogramu duga, navedeno je u materijalu za skupštinu da je Niška televizija otežano poslovala zbog pandemije Covid19.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.