Niška televizija

Niškoj televiziji će u toku narednih 30 godina grad Niš odlukom Skupštine grada omogućiti otplatu duga u iznosu od preko 34 miliona dinara. Niška televizija je u jednakom vlasništvu Narodnih novina i TV Zona plus, a direktor televizije i odgovoran za ovo stanje je glavni i odgovorni urednik (i Belami televizije) Vidosav Vitko Radomirović. Radomirović je i vlasnik Narodnih novina.

Niškoj televiziji će kao privatnoj firmi regoistrovanoj kao DOO, biti omogućeno ovim reprogramom da dobije sredstva na konkursu za medija, na kojem je po informacijama koje imamo, već aplicirala sa projektom.

Ova kao i ostale niške televizije, u niškoj javnosti poznati su kao režimski i nekritički medij, na kome mahom može da se čuju hvalospevi vlastima, dok se u prethodnih 3 mandata vlasti u gradu koju čine SNS i SPS, može reći da novinari sa ovih televizija služe kao lični PR servis funkcionerima gradske vlasti. Isti mediji se finansiraju i iz budžeta javnih preduzeća, opština, ustanova i republičkih organa. Mahom se finansiranje režimskih medija u Nišu vrši na razgranat način, mahom preko javnog sektora.

Belami televizija je takođe poznata po ličnim stavovima novinara, dok je u tekstu koji smo objavili pokrenuvši temu govora mržnje, pokazali kako neki novinari i urednici vide one koji im nisu po volji ili su kritički nastrojeni prema finansijerima i vlasnicima medija u Nišu. Po bilansu stanja i uspeha, Belami televizija inkasira na godišnjem nivou oko 80 miliona dinara.

Evo pojašnjenja i pravdanja reprograma duga od strane predlagača, odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Niša:

Niška televizija
Niškoj televiziji dat reprogram na 30 godina sa obrazloženjem

Predlog za proširenje dnevnog reda dala je odbornička grupa “Aleksandar Vučić – za našu decu” a potpisao je zamenik šefa odborničke grupe, Ivan Jovanović. Ivan Jovanović je i predsednik Odbora za imenovanje u Skupštini grada Niša i radnik u Direkciji za javni prevoz grada Niša. Zamenik je šefa odborničke grupe dr Zorana Perišića, sadašnjeg direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Po podacima iz materijala, Niška televizija je već imala dug od 28 miliona i reprogram za taj isti dug je potpisan 2020. godine i ugovoren sa tadašnjim Gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. Prvi reprogram duga je bio sa rokom otplate na 20 godina, pa je tako planirano da bude otplaćen 2040. godine. Taj reprogram nije realizovan.

Kao opravdanje za sadašnju odluku o reprogramu duga, navedeno je u materijalu za skupštinu da je Niška televizija otežano poslovala zbog pandemije Covid19.

NTV
Prvi reprogram duga iz 2019. godine od 28 miliona koji j trebao da se isplati za 20 godina, tj do 2040. godine.

Belami Tevelizija kao i Niška televizija, nalaze se na spisku REM-a na kome su mediji koji nisu plaćali zakonske nadoknade za emitovanje signala u Srbiji. Glavnica duga u dokumentu sa sajta REM-a se ne vidi, samo predlog da im se ukine dozvola za emitovanje zbog dugovanja prema emiteru koja nije izmirena, dok je u predlogu naveden i član zakona na koji se pozivaju.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.