Hrana u Pčelici

U obdaništima Pčelice još pre više od jedne decenije uveden je HACCP standard. Pored toga, po rečima zaposlenih kao i roditelja, u zadnjim godinama, kvalitet hrane za decu je značajno nazadovao. Na naslovnoj slici je jedan od doručaka, pica i jogurt.

Tome nije kumovao pomenuti standard bezbednosti hrane u obdaništima Pčelice, već po rečima većeg broja sagovornika, loše stanje zastarele opreme, kao i ljudstva, ali i nabavke samih namirnica. Naravno, ovom je doprinelo i jako loše stanje u javnom sektoru grada Niša, koje se nažalost prenelo i na najosetljiviji deo, a to je predškolska ustanova koja se po podacima brine o oko 6000 mališana iz Niša.

Po rečima lekara koji nisu hteli ni anonimno da daju izjavu iz razloga nezameranja “vlastima”, već su nam samo na brzinu pojasnili neke pojmove sa stručnog stanovišta, diskutabilno je ne kaloriski unos već hranljivost samih namirnica i samog obroka koji se služi deci.

Pokušaćemo slikama i pojašnjenima naziva obroka da prikažemo podatke koje smo dobili, dok je na vama da sami procenite šta jedu deca u niškim obdaništima.

U prvom nizu je doručak, kifla sa nekim namazima, salamama, sirevima i navodnim marmeladama:

Hrana u Pčelici
Kifla i neka salama
Hrana u Pčelici
Mazana slatka kifla
Hrana u Pčelici
Mazana slana kifla

Za jednu od užina, deca dobijaju jednu trećinu banane. Da, jednu trećinu sa slike, koja je u normativu navodno 200 grama:

Hrana u Pčelici
Trećina banane(200gr po normi) za dete u Pčelici za užinu?

Ako ste se pitali kako izgleda ručak, evo nekoliko dnevnih varijanti, na meniju se nalazi sote, pasulj, čorba od povrća, ajmokac i pilav. Uz obroke ide par puta nedeljno neka salata, a ovo na tanjiru uz obrok je jedna četvrtina kiselog krastavčića.

Drnč Pčelica
Nepoznati obrok, trebalo bi da bude grašak sa junećim mesom?
Hrana u Pčelici
Čorbast pasulj, čak ima i poneko zrno pasulja?
Hrana u Pčelici
Ajmokac i četvrtina kiselog krastavčića?
Hrana u Pčelici
Čorba od povrća?
Špagete u Pčelici
Špagete (sa nevidljivim mesom)?
Musaka u Pčelici
Musaka sa mesom po standardu?
Pčelica hrana
Pilav sa mesom i salatom
Užina u Pčelici
Rolat za užinu?

Ono što smo dobili kao informaciju jeste da se po normativima iz kuhinje šalje tačna gramaža hrane za decu. Takođe se u meniju ističe gramaža samih obroka uz naziv. Zbog čega ovako izgledaju obroci, da li tako treba da izgledaju i da li roditelji znaju kako, koliko i šta jedu njihova deca, ostaje pitanje. Kao redakcija smo imali obavezu da objavimo slike koje smo dobili iz očiglednih razloga. Na samom meniju, sve je izgleda u redu. Konsultujte nekog lekara, nutricionistu ili imunologa, da li ovo sa slika prava hrana za vaše dete.

Pčelicin meni za nedelju dana
Pčelicin meni za jednu nedelju

Na snimku koji je uradila televizija Zona plus, pored hvalospeva o kvalitetu hrane govori se i kako deca vole da jedu šta im se spremi. Pa je tako na 9. sekundi kao i na 2:58, moguće videti obične kriške hleba sa nekim namazom, mahom se radi o veštačkim sirevima nepoznatog sastava. U 17. sekundi se vidi salama i parče nečega što liči na sira takođe, vrlo verovatno neka feta ili sl. Na snimku se lepo vide jela sa mesom, ali nije jasno zbog čega na kraju deca dobijaju ovakve obroke kao na slikama.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.