Komunalna milicija

Zbog navodnog odavanja službene tajne, uzbunjivač u Komunlanoj miliciji Aleksandar Todorovski je saslušan u policiji po nalogu Višeg tužilaštva. Krivičnu prijavu je podneo Milan Đorđević, načelnik Komunalne milicije na zvaničnom dokumentu sa pečatom službe.

Povodom ovih prijava, po zahtevu Đorđevića koji je izneo na sastanku sa Niškom Inicijativom, poslali smo mu mejl sa pitanjima, da bi izneli i “drugu stranu priče”. Odgovor do pisanja teksta nije stigao na adresu redakcije.

Načelnik Milan Đorđević

Po rečima Todorovskog, nije prijavljen ni za kakvo kršenje radne discipline po ovom pitanju. Zbog ovog pritiska na njega od strane nadređenih, Todorovski je podneo prijavu Upravnoj inspekciji protiv gradske uprave koja nije reagovala povodom upozoravanja na sve prijave nepravilnosti kao i oštećenja budžeta po više tačaka.

Uzbunjivača Todorovskog načelnik Đorđević tereti za odavanje službene tajne zbog iznošenja dokumenata u javnost posle svih koraka unutrašnjeg i spoljnog uzbunjivanja. Po rečima Todorovskog on se tereti samo zato što je izneo sve krivične radnje u javnost posle slanja svih podataka institucijama koji nisu reagovale.

Iako Uprava kriminalističke policije vodi postupak protiv načelnika Đorđevića, načelnica nadležne uprave do sada nije reagovala, dok je obaveštena i javnost.Todorovski je bio na sastanku sa načelnicom nadležne uprave, ali nije se situacija promenila na bolje, već na gore po uzbunjivača.

Nenad Jevtić sa Pravnog portala, na pitanja oko situacije o navodnom odavanju službene tajne, pojašnjava da je jako diskutabilno ovakvo maltretiranje uzbunjjivača, jer ako je kao službeno lice primetio kršenje zakona, on je dužan po zakonu da ga prijavi čak i ako je službena tajna u pitanju. U radu Komunalne Milcije mu nije poznato da postoje akti koji mogu da budu “službena tajna” jer se radi o javnoj i komunalnoj službi u jedinici lokalne samouprave.

Više krivičnih prijava i prijava nepravilnosti u radu Komunalne milicije uzbunjivač Todorovski je podneo gradskoj upravi, tužilaštvima u Nišu, republičkom Tužilaštvu, kao i na adrese raznih drugih institucija i inspekcija. Do sada nije bilo nikakve reakcije nadležnih u gradu, jedino je Uprava kriminalističke policije podnela Višem tužilaštvu prijavu za zloupotrebu službenog položaja i postupak je u toku.

Author