Komunalna milicija

Na sastanku sa šefovima i načelnikom Komunalne Milicije razgovarali smo o najbitnijim temama koje smo i mi istraživali i koje su građani javljali i na koje su imali pitanja i primedbe.

Na sastanku je bio prisutan ispred Komunalne Milicije načelnik Đorđević, Nikola Stanojević i pravnik službe. Ispred Niške Inicijative samo Srđan Nonić, da ne bi bilo rizika zbog Covid19. Dosta građana se javilo sa pitanjima kao i dosta volontera koji su hteli da idu na sastanak. Odlučeno je da ide samo urednik Niške Inicijative. Sastanak je trajao oko sat vremena.

Komunalna milicija
Načelnik Komunalnce milicije Milan Đorđević (levo) i njegov najbliži saradnik Nikola Stanojević (desno); foto: Facebook/printscreen

Prenosimo javnosti grada sve odgovore koje je dao načelnik Đorđević na sva pitanja koje smo mu postavili:

 • Načelnik je tražio da ne snimamo razgovor i da nije saglasan da bude sniman i objavljen, jer će da pokrene tužbu. Na to mu je objašnjeno da se ova tužba može pokrenuti po službenoj dužnosti od strane Tužilaštva, kao i da ako neko snimi razgovor, ne sme da ga objavi.
 • Načelnik je naglasio da želi da ima dobru saradnju sa svim medijima, pa čak i sa nama, da treba da iznesemo i drugu stranu u svakoj priči. Predočenu mu je da smo ga više puta zvali i da nismo mogli da do sada dobijemo njegov odgovor na postavljena pitanja. Pojasnio je da nema šta da krije i da može uvek mejlom da se dobiju podaci.
 • centrala Komunalaca nema drugu liniju već jednu, nema ni opciju poziva na čekanju, sve vezano za naše pisanje o nereagovanju pri pozivima ka službi.
 • Trenutno u radu nemaju problema, regularno funkcionišu.
 • Predočeno je rukovodstvu rezultate anketa, na šta je načelnik rekao da je to uzak krug građana jer oni koriste internet, dok većina ne zna. Ne slaže se da su podaci relevantni. Pogledajte rezultate anketa, da znate mišljenje javnosti:
 • načelnik nije upoznat da Više tužilaštvo vodi postupak protiv njega i nije upoznat da je pozvan na saslušanje. Redakcija je saznala od PR-a Višeg tužilaštva da je zakazano saslušanje u toku februara po više prijava za zloupotrebu službenog položaja. On je i dalje tvrdio da nije upoznat sa tim. U nekoliko tekstova smo pisali o svim nepravlnostima.
 • Spaljivanje dokumentacije nije hteo da komentariše, dok je pravnik rekao da ne smeju da pričaju jer je proces u toku. Pitani su o kom procesu pričaju kad je sad rečeno da ne znaju da se isti vodi, na šta su rekli da sam ih sada ja obavestio. Upitani su da li smeju onda da pričaju o bilo čemu jer se možda vodi proces, ujedno im je objašnjen postupak kada ne smeju da iznose detalje u javnost, jer su pokušali da očiglednom zamenom teza nešto sakriju ili izbegnu odgovore ne pitanja. Načelnik je objasnio da je Poverenik naložio istragu i da sada ne smeju da pričaju o tome. O spaljivanju dokumentacije smo pisali u tekstu na sajtu Niške Inicjative.
Evidencija
Spaljena i evidencija koju sačinjavaju kontrolori u gradskom prevozu; foto: Niška inicijativa
 • Asistencija kroz davanje podataka ličnosti u javnom prevozu kontrolorima Direkcije za javni prevoz Niša, kaže da je po zakonu i da su lica bila u prekršaju. Predočeno je Načelniku da je diskutabilno davanje podataka trećim licima za javni prevoz se kasnije koristi za doplatne kazne po Zakonu o obligacionih obavezama, za šta nije nadležna Komunalna milicija, već da su nadležni za prekršaje. Ostao je pri stavu da rade po Zakonu, da ne rade ništa nezakonito davanjem podataka drgoj službi.
 • Pritužbe o lošem, grubom ili neadekvatnom ponašanju Komunalnih milicajaca odbacuje, jer je načelniku nemoguće da se loše ponašaju na terenu. Iako je rečeno kako smo sami bili svedoci neadekvatnog obraćanja koje se poklapa sa dojavama građana, Đorđević je ostao pri stavu da je služba za primer i da nema nikakvih problema. Ističe da je imao 3 pritužbe u 2020. godini na rad komunalaca.
 • Načelnik je rekao da podaci koje dobijamo od našeg izvora nisu tačne, a da Uzbunjivač nije dobio status u svom preduzeću i da nije jasno ko mu je dao status. Objašnjeno je načelniku da smo upoznati sa dopisima prema raznim institucijama i krivične prijave za sve radnje, ali je i po ovom pitanju ostao pri svom stavu.
 • Povodom teksta koji smo pisali o odlasku načelnika Đorđevića na Aljasku i rada van zemlje dok se na poslu vodio kao da je u zemlji i na poslu, Đorđević je opet odgovorio o korišćenjima godišnjih odmora uopšteno, ne osvrnuvši se na detalje. Takođe je tvrdio da nikad nije bio u Kanadi, Aljasci… iako smo mu predočili da smo objavili podatke i da imamo operativne podatke o njegovom napuštanju zemlje, i dalje je tvrdio da nikad nije bio tamo, i da bi rado ostao tamo da je bio…

Đorđević je podvukao da je kolektiv Komunalne Milicije jako dobar kolektiv, da imaju 39 milicajaca, da su primer i da streme ka boljem stanju uvek.

Pitani su zbog čega izveštaj i plan rada Komunalne Milicije već nekoliko godina nije prezentovan Skupštini grada Niša. Đorđević kaže da je sve u rukama Gradske Uprave, da nije do “njih”. Oni su sačinili izveštaje ali Gradska uprava nije stavila na razmatranje ovaj akt.

Stav redakcije: ljubazno i normalno ponašanje je bilo od strane Komunalne milicije grada Niša, održan je sastanak po dogovoru.

Nažalost, ni na jedno pitanje sa konkretnim dokazima koje smo izneli nije odgovoreno konkretno, već uopšteno sa opštim mestima, pominjanjem zakona i pravilnika. Razgovor je bio korektan i kulturan.

Pozivamo građane da se ne plaše da pitaju, snimaju i slikaju bilo koja lica koja nose uniformu države Srbije, jer oni su odgovorni nama, ne mi njima. Sva pomenuta lica u uniformama su dužna da se ponašaju sa poštovanjem prema svim građanima, bilo da li su krivi, optuženi ili se sumnja da su izvršili neki prekršaj. Sve slike i snimke, slobodno nastavite da šaljete redakciji Niške Inicijative.

 

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.