Pčelica

U Pčelici koja po podacima čuva preko 6000 niške dece, po zvaničnom jelovniku ove ustanove, u periodu od 19. juna do 14 jula, deca su dobila samo jednom kupus i banane, bilo da se radi o užini ili o salati u glavnom meniju za ručak.

U Pčelici ovi podaci se i ne kriju, jer zvanični jelovnik stoji na vratim obdaništa, što smo i sami slikali na ulazu u jedno od obdaništa.

Glavni sastojci jelovnika su prosti ugljeni hidrati, koji po mišljenju lekara sa kojima smo se konsultovali su hrana loša po kvalitetu. Tako pčelicini nutricionista i uprava služe decu pecivima, mlečnim proizvodima po toplom vremenu, hlebastim kolačima i pudingom. Po slikama koje smo dobijali u jedno periodu u toku zime, meso je retka pojava u hrani koja se služi, kao i drugi sastojci koji imaju nutritivne vrednosti.

Roditelji koji su nas kontaktirali imali su samo jednu konstataciju: zadnjih mesec dana, deca nam se osvežavaju kolačima od testa, pekarskim proizvodima i pudinzima…

U jednom od tekstova ove godine, objavili smo i kako izgledaju obroci koji su služeni u Pčelici deci, pa je taj tekst izazvao velike reakcije javnosti ali i unutar ove ustanove.

Direktorka Pčelice nije htela da nam daje izjavu ni povodom odlaska radnika Pčelice na miting u Beograd a ni kasnije povodom podataka da je ova ustanove pravila sendviče za miting SNS-a u Beogradu,

Svetlana Mitić
Direktorka Pčelice Svetlana Mitić

Direktorka Pčelice Svetlana Mitić je po podacima iz Višeg tužilaštva u Nišu, priznala krivično delo “zloupotreba službenog položaja” i potpisala ugovor o oportunitetu, po kome treba da uplati 200.000 dinara u humanitarne svrhe i krivični postupak će “nestati”.

Svetlana Mitić priznala krivično delo
Svetlana Mitić i priznanje krivičnog dela

Protiv Svetlane Mitić smo podneli i krivičnu prijavu povodom zloupotreba za pripremu oko 9.000 sendviča za miting koje je Pčelica pravila iz nepoznatih sredstava.

Da se prisetimo, ovako izgledaju obroci koje Pčelica servira deci koja su njihovi korisnici:

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.