izgoreo autobus

Nišlije su iz budžeta grada i u maju mesecu isplatile 75 miliona dinara na osnovu “zagarantovane zarade” po ugovoru o JPP za javni prevoz u Nišu koji je zaključen na 7 godina, počevši od 2020. godine. Ukupna vrednost ovog ugovora je 10.6 milijardi, a do sada je pokušano više puta i na više načina da se ublaži gubitak iliti štetnost ugovora po finansije grada.

Nišlije koje rade u lokalnoj javnoj upravi, pre nekoliko meseci su umesto para za prevoz počeli da dobijaju kartice za prevoz, iako neki isti ne koriste. I ova mera nije dala rezultate, pa je tao nastavljen trend pada interesovanja za prevoz i uspeh naplate karata.

Do sada većina opravdanja je bila na konto Covid19 pandemije, ali i posle same pandemije, nemamo nikakvo poboljšanje u gubicima javnog prevoza.

U prvom kvartalu ove godine, isplatili smo preko Direkcije za javni prevoz prevoznicima po ugovoru 200 miliona dinara, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

Javni prevoz
Nišlije daju 8,5 puta više para za prevoz nego ranije

U maju mesecu ove godine, prema podacima finansija grada Niša, uplatili manje nego marta ove godine, pa je tako marta uplaćeno 75.6 miliona, a u maju malo manje, 74.6 miliona dinara.

javni prevoz maj 2023. godine
74.6 miliona u maju, što je milion manje nego u martu

Priskače i Komunalna milicija da se pojača kontrola, iako rade protivzakonito?

Od više NIšlija smo dobijali podatke kako se u javnom prevozu koristi Komunalna milicija da uzima podatke od građana i iste prosleđuje kontrolorima Direkcije, koji im kasnije po zakonu o obligacionim obavezama pišu “kazne” zbog neposedovanja karata.

Šta je ovde sporno?

Sem što postoji krivična odgovornost za naovlašćenu obradu podataka ličnosti detaljno opisana u jednom od članova Krivičnog zakona, ovim se građani zaplašuju i varaju, misleći da su u prekršaju iako neposedovanje vozne karte nije propisano odlukama grada da bude “prekršaj” jer bi u tom slučaju novac išao direktno gradu Nišu, a ne Direkciji. Na ovaj način, građani koji su neuke stranke, daju svoje lične karte komunalcima, oni iste podatke proslede Direkciji, umesto da se bave poslovima kojima treba da se bave.

Direkcija za javni prevoz po podacima koji su javno objavljeni, i u rebalansu budžeta koji je zakazan za Skupštinu grada 22. juna, ima namenjena sredstva za pokrivanje rupe u finansijama, dok se u prethodnom periodu nisu odricali visine zarada ni u kom slučaju.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.