Saobraćajna nesreća

Da li grad krije podatke o potrošenim milionskim iznosima Saveta za bezbednost saobraćaja? Kroz više pokušaja i preko više uprava, slali smo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja da bi smo došli do podataka o potrošnji ovog saveta.

Podatak o ukupnom iznosu sredstava Saveta za bezbednost saobraćaja smo dva puta dobili od Uprave za komunalne delatnosti koja je ustvari zadužena za realizaciju ovih aktivnosti. Po podacima iz 2021. i 2022. godine, podaci o milionski potrošnjama nisu vidljivi za koje tačno tendere i javne nabavke su sredstva utrošena, već smo istraživanjem došli do nekih podataka na druge načine.

Uprava je i u drugom pokušaju gde je traženo da se dostave detalji potrošnje, dostavila po drugi put isti odgovor o ukrupnjenim stavkama potrošnje, bez detalja javnih nabavki i ugovora. Zbog ovakvog odgovora, uputili smo žalbu Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

U prethodnim istraživanjima smo našli najmanje iznose koje je grad potrošio kroz program ovog Saveta, ali su i te stavke krajnje sumnjive. Tako smo pronašli da je grad platio predstavu za decu o bezbednosti u saobraćaju malo manje od milion dinara, dok je nekakvu obuku o bezbednosti u saobraćaju u osnovnoj školi ” Njegoš” platio preko 800.000 dinara.

Vladislava Ivković
Ispred Saveta za bezbednost saobraćaja nema nikog(?) a zadužena za komunalna pitanja, Ivković nije upoznata sa detaljima

Gradonačelnica Dragana Sotirovski je pozvala redakciju da nam osoba koja je njen savetnik za komunalna pitanja, Vladislava Ivković, pojasni sve stavke oko potrošnje Saveta za bezbednost saobraćaja.

Dragana Sotirovski
Na čelu Saveta za bezbednost saobraćaja je gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Sa druge strane Vladislava Ivković nam je izjavila pri jednom od poziva na telefon, (kada nam se na naše iznenađenje javila na poziv) da nije baš sigurna u sve detalje, i da je najbolje da pitamo “upravu”. Izvori redakcije govore da postoji “uigrana šema potrošnje novca” i da se jako dobro zna gde sav novac ide i u koje kompanije.

Detalje o milionskoj potrošnji nismo zvanično dobili od grada, iako smo istraživanjem došli do jako interesantnih podataka, povezanim firmama i iznosima koje te iste firme inkasiraju.

U jednoj od izjava Vladislave Ivković, možemo čuti ko je nadležan, ali ostaje nejasno sve ostalo šta je izjavljeno u ovom video prilogu, naročito u drugom delu izjave:

Evo kako izgleda jedno od genijalnih rešenja za edkukaciju dece Saveta za bezbednost saobraćaja, poznatijih kao “poligon na ciradi”:

Posle ove medijsko političke prezentacije nije poznato da je ovaj poligon ikada upotrebljen opet.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.