POligon

Niški tenderi nastavljaju da nižu pobede u inovativnosti. Grad Niš je raspisao Javnu nabavku za izvođenje tri predstave sa temom bezbednosti dece, i za te namene je izdvojio oko 950.000 dinara. Posao je dobila firma “Sensation group DOO” iz Novog sada.

Niški tender i ovog puta je dobila firma koja ima prijavljen poslovni prihod od oko 20 miliona dinara i nijednog zaposleno lice. U prethodnom tekstu smo objavili prvi primer tendera ove iste kompanije, koja je namenjena edukaciji. Tako je ista kompanija dobila na tenderu da vrši edukaciju dece na poligonu za bicikle za 825.000 dinara.

I u ovom slučaju, jedina ponuda na javnoj nabavci je i ta koje je dobila posao od grada

Sensation group predstava
Niški tenderi: detalji o predstavi od skoro milion dinara

U dokumentaciji se vidi da je predmet javne nabavke organizacija tri predstave gde će istim postići bolja edukacija dece u saobraćaju koji su najranjivija grupa. Elementi u predstavi su predviđeni da budu semafori i signalizacija koja je po standardu Zakona o beznednosti saobraćaja.

Predstave za milion dinara
Šta ustvari plaćaju građani Niša?

U 2022. godini, sredstva Savet za bezbednost saobraćaja grada Niša prioritet je dao edukaciji, pa je više javnih nabavki bilo sa skoro istom temom.

Savet za bezbednost saobraćaja 2021
Potrošnja Saveta za bezbednost saobraćaja u 2022. godini

U 2022. godini budžet ovog Saveta je bio 96 miliona dinara dok je utrošeno malo više od 75 miliona.

Osobe iz Agencije za bezbednost saobraćaja, po rečima izvora redakcije iz Beograda, su ustvari ti koji daju modus lokalnim Savetima po gradovima, koji po istom ključu rade javne nabavke. Na ovim tenderima se ne retko javlja samo jedna firma koja je mahom i pobednik.

Vladislava Ivković
Vladislava Ivković, pomoćnica Gradonačelnice za komunalna pitanja

O detaljima potrošnje novca ispred Saveta za bezbednost saobraćaja smo pitali i savetnicu Gradonačelnice Vladislavu Ivković koja je zadužena za komunalna pitanja. Na pitanje o detaljima i strukturi troškova Saveta za bezbednost saobraćaja, rekla je kratko da se ne seća svih detalja i da je najbolje da pitamo “Upravu za strukturu troškova”.Serijal tekstova o javnim nabavkama u Nišu nije finansiran od strane nijednog stranog ili domaćeg fondera, konkursa, budžeta,  pored više miliona Eura koje ulaze u medijski i nevladin sektor u Nišu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.