Svetlana Mitić direktorka Pčelice

Direktorka Pčelice Svetlana Mitić je priznala pred Višim tužilaštvom da je zloupotrebila službeno vozila Škoda za lične svrhe putovanja u Ohrid prošle godine. Sa Višim tužilaštvom sklopljen je sporazum o oportunitetu gde se protiv direktorke Mitić obustavlja krivično gonjenje.

Direktorka Pčelice Svetlana Mitić se obavezuje da ovim priznanjem uplati 200.000 dinara u humaniterne svrhe, dok će Više tužilaštvo odbaciti krivičnu prijavi i obustaviti postupak. Dokument o samom priznanju smo tražili zvanično i pri dobijanju isti ćemo objaviti sa detaljima.

Pokretači ovog krivičnog postupka su poslanica Jelena Milošević i urednik Niške inicijative Srđan Nonić.

Službena škoda je direktorku Svetlanu Mitić, po podacima do kojih je došla redakcija, krajem aprila meseca 2022. godine vozila na Ohrid u privatne svrhe. Za službenu škodu je kupljen i zeleni karton koji je plaćen od strane Pčelice. Službena škoda po našim izvorima, je prvo odvezla direktorku, pa se za nekoliko dana vratila u Ohrid da direktorku Mitić vrati za Niš.

Službena luksuzna Škoda Pčelice

Direktorku Svetlanu Mitić smo tada i pitali telefonom da li je išla na Ohrid službenom škodom, na šta nam je rekla da “nema komentar”. Pitali smo je i da li je možda neko drugi išao na Ohrid istim vozilom ako ona nije išla, na šta je ona odgovorila da “ne može da prati šta rade svi radnici”.

Predočili smo joj i da imaju samo jedno vozilo luksuznog tipa koji ona koristi kao direktor ustanove, kao i da je izdavanje “zelenog kartona” indikativno samo kad se ide u Makedoniju, na šta nam nije dala odgovor. Pojasnili smo joj i da imamo sve podatke kada je vozilo napustalo i vraćalo se u zemlju, ali smo joj pojasnili i da imamo dokumenta koja potvrđuju kupovinu Zelenog kartona od strane ustanove za službenu škodu Pčelice.

Zeleni karton za Pčelicu
Faktura koja glasi na Pčelicu za izdavanje Zelenog kartona za službenu Škodu

Kao i u više navrata do sada, direktorka Mitić je tada ostala pri mišljenju da “radimo za neke koji hoće da nanesu zlo ustanovi” i da stvari nisu takve kakve su nam prezentovane, ne odgovarajući na postavljena pitanja.

Podatke o celom slučaju potvrdila nam je i Jelena Milošević iz Stranke slobode i pravde, ali nam je i dopunila podatke sa detaljima o samom slučaju iz svojih izvora.

jelena Milošević
Poslanica Jelena Milošević, SSP

Povodom ovog slučaja pitali smo za komentar Gradonačelnicu Draganu Sotirovski. Jedini komentar je bio: “Svako neka odgovara za svoje postupke”.

Dragana Sotirovski

Poslali smo i pitanje Ministru prosvete Branku Ružiću. Pitali smo ga da li je ovakav slučaj možda i razlog za razrešenje direktorke ove ustanove. Ministar nije našao za shodno da nam odgovori.

Ministar Ružić
Ministar Ružić sa članovima SPS-a u Nišu

Author