Poverenik tribina

Poverenik za informacija od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti je u okviru projekta koji finansira EU i nemački GIZ posetio Niš. Serija od 15 događaja ovog tipa treba da po Srbiji učini vidljivim rad Poverenika. Ovaj niz tribina i razgovora sa građanima u okviru projekta “EU za borbu protiv korupcije i za osnovna prava”, sveo se samo na segment zaštite podataka ličnosti, ne na pristup informacijama od javnog značaja.

Poverenik Marinović Milan sa svojim saradnicima, vodio je danas panel diskusiju i “Oficirskom domu”. Prisutni su bili radnici javne uprave grada Niša i jako velikog broja javnih preduzeća.

“Nezavisni mediji” nisu bili pristuni na događaju, tj. na diskusiji, nije niko postavljao pitanja Povereniku, jer očigledno nije bilo potrebe? Neki lokalni i prorežimski mediji su preneli glavne crte događaja, ali bez uplitanja u sadržinu kao i u implementaciju zakonskih rešenja u svakodnevnici. Ono šta su neki mediji preneli, jesu floskule oko zaštite davanja podataka, kao i “kako ne treba davati svoj JMBG svima i svakom”, što je česta floskula kada nema niko ništa drugo da kaže na ovu temu. Na događaju, mahom se priča svela na taj semgnet problema.

Pitali smo za mišljenje oko legitimisanja policije i prijave vezano za ekološke proteste krajem 2021. i poletkom 2022. godine u Nišu. Šta nam je odgovorio Poverenik Marinović poslušajte u video zapisu:

Jelena Milošević, narodna poslanica iz SSP-a, takođe je dobila prijavu od famoznog “majora Petrovića” zbog ekoloških protesta, pa smo joj tražili mišljenje posle preslušanog odgovora Poverenika Marinovića:

Dve stvari su neistinite. Prva da je protest u Nišu bio malobrojan. Protest u Nišu je bio jedan od najbrojnijih ikada, prema procenama bilo je preko 10.000 ljudi.
Druga neistina je da smo prekršajne prijave dobili jer su nas lokalni policajci “prepoznali”. Sve i da nam znaju imena, kako su došli do naših matičnih brojeva, adresa. Ja sam dobila prijavu i za organizaciju protesta, a kao dokaz navedene su objave na društvenim mrežama. Ti podaci nisu objavljeni na mrežama, dakle morali su da koriste neku bazu podataka kako bi došli do toga.

jelena Milošević
Poslanica Jelena Milošević

Dakle, naši podaci su definitivno zloupotrebljeni i zbog toga bi neko morao da odgovara. Poverenik nije uradio ama baš ništa i snosi deo odgovornosti.

Tamara Milenković Kerković narodna poslanica pokreta Dveri, dala nam je i svoje viđenje izjave Poverenika:

Odgovor na glavno pitanje- kako su građani bez legitimisanja prekršajno gonjeni zbog učešća na protestu i zbog čega nije pokrenuo postupak g. Marinović je izbegao. On upućuje prekršajno gonjene građane da se obrate Unutrašnjoj kontroli MUP iako se gone po prijavama pripadnika MUP.

Tamara Kerković
Tamara Kerković, poslanica pokreta Dveri

Zbog čega onda građani uopšte plaćaju ne mala budžetska sredstva za funkcionisanje Kancelarije Poverenika koji treba sa bude nezavisna institucija? Umesto građana, čijim se novcem finansira iz budžeta, Poverenik štiti institucije okupirane od SNS-a. Očito je da su i on i zamenica u Niš došli da opravdaju svoje dnevnice u okviru multi-donatorskog projekta EU, koje finansira i nemačko ministarstvo i nemački GIZ a do zaštite građana od svemoći vlasti im je stalo kao do “lanjskog snega” . Ako misle da treba da budemo zahvalni što su uopšte došli u Niš da pričaju prazne priče o vladavini prava , prevarili su se. Mi, Nišlije zapamtićemo ovaj sraman odgovor.

Posle održavanja ekoloških protesta u Nišu, veliki broj građana je dobio prekršajne prijave za organizacija, pozivanje, blokiranje saobraćaja, bezobzirno i drsko ponašanje,  dok po uvidu u prijave, sve su potpisane od strane “majora Petrovića”, zbog čije karikature su saslušani novinari i građani u PU Niš.

Major da budem
karikatura “majora Petrovića”

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.