Sud u Nišu odbacio je prekršajne prijave protiv Srđana Nonića urednika portala NIška inicijativa zbog “drskog i bezobzirnog ponašanja” na ekološkim protestima krajem 2021. godine u centru Niša.

U samoj prekršajnoj prijavi, “major Petrović” je naglašavao da su posteri sa izmenjenim imenom trga lepljeni “baš” na zgradu sa bilbordom Aleksandra Vučića. Nonića je prijavom teretio da je najavljivanjem on i organizovao same proteste, pozivao na nemoral i vređao građane svojim ponašanjem.

U pisanoj odbrani, upitali smo se da li je lik i delo Aleksandra Vučića oličenje morala i pristojnosti u Srbiji i Nišu, kao i da li je samo lepljenje postera sa imenom ulice vređanje morala. Naglasili smo da satira i ismejavanje ne može biti elemenat prekršaja u ovom slučaju.

Prekršajne prijave su stigle na više adresa posle protesta krajem 2021. godine, sve su imali isti potpis majora Petrovića, neke su već okončane a neki postupci se još vode pred Prekršajnim sudom.

Sud u Nišu odbacio prijave za lepljenje postera sa imenom Vučića u toku protesta 2021. godine

U obrazloženju presude, kratko je konstatovano da nema obeležja samog prekršaja, ali sud se nije obazirao na činjenice da je u samom predmetu dat i snimak sačinjen od strane PU Niš, kao i na način legitimisanja, koji smo tražili da pojasni komandir PI Medijana major Marko Petrović.

Efikasna policija, samo u nekim slučajevima

U datoj izjavi sudu, Nonić je naglasio da ne postoji objašnjenje kako je “major Petrović” došao u posed njegovih ličnih podataka i da ni u jedno trenutku nije bio legitimisan od strane nekog službenog lica.

Nonić je konstatovao, što je ušlo i u zapisnik, da je Policijska uprava postupala krajnje neprofesionalno, špijunirajući građane, snimajući, dok na ulici nije bilo nijedno uniformisano lice, pa je smatra Nonić, time državni vrh i vrh MUP-a priželjkivao neki nered. Naravno to se nije desilo, pa se postavlja pitanje zbog čega nam je potrebna policija uopšte. U ovom slučaju, Policija se nije brinula o javnom redu i miru i sprovođenju zakona, već je tretirala građane kao osumnjičene u “balkanskom špijunu”.

Neki policajci i dalje žive u filmu, ali bez srećnog kraja

Ovo nije ni prva ni jedina prijava majora Petrovića prema uredniku portala NIška Inicijativa. U toku je još jedan postupak sa istim modusom operandi, u koji je “neuko” uvučen i jedan zamenik Osnovnog javnog tužioca, o čemu će biti reči po nadamo se brzom okončanju postupka.

Zbog karikature “major da budem” u policijskoj upravi u Nišu, izjave su davali i Nonić i još jedan građanin koji je imao samo komentar na samu sliku.

Povodom ovog i drugih slučajeva, osnovanu sumnju smo imali da je došlo do nezakonite obrade podataka o ličnosti, koji su bili pribavljeni na nezakonit način, bez legitimisanja kako je i zakonom o prekršajima za ova dela i predviđeno.

Zbog ovih i sličnih slučajeva, pravi tim Niške inicijative razmatra opciju tužbi protiv odgovornih.

Author