Ljubiša Janić, pomoćnik gradonačelnice Dragane Sotirovski i bivši načelnik objedinjene Gradske uprave, saslušan je u odeljenju Višeg tužilaštva u Nišu povodom slučaja koji se i dalje vodi protiv bivšeg načelnika Komunalne milicije Milana Đorđevića.

Kontaktirali smo pomoćnika Gradonačelnice Janića, koji nam je i potvrdio da je davao izjavu u Višem tužilaštvu povodom ovog slučaja.

Milan Đorđević je u vreme mandata načelnika niških komunalaca “zaradio” istragu koju vodi više tužilaštvo iz Niša. O čemu se radi u ovom slučaju:

Milan Đorđević sada već bivši načelnik Komunalne milicije, po podacima koje smo dobili, bio je van zemlje 15 dana pre početka godišnjeg odmora u 2019. godini, što pokazuju podaci do kojih smo došli.

Komunalna milicija
Načelnik Milan Đorđević (u sredini) sa ostalim bliskim članovima “familije” kao posebne grupe unutar komunalne milicije; foto: Facebook/printscreen

I tada je bilo nejasno kako je uspeo da spoji preko 80 dana van zemlje u kontinuitetu, a da sve bude legalno i pravno ispravno. Po podacima, Đorđević je izašao iz zemlje, 15 dana pre zvaničnog početka godišnjeg odmora, i fiktivno se vodio na radnom mestu, dok ga je neko iz kolektiva upisivao kao da dolazi na posao. Naravno, platu je primao za taj period.

Zbog toga što je Đorđeviću u to vreme direktno nadređeni bio Ljubiša Janić, ispitan je povodom ovog slučaja, dok se još sprovodi i finansijsko-pravno veštačenje u ovom slučaju.

U tekstu u kome smo pojasnili samo jednu od mnogih nepravilnosti u radu ove službe “svih građana Niša” jasno se vidi da je Đorđević bio van zemlje u vreme kad se fiktivno vodio da je bio prisutan na poslu. Iz više izvora smo saznali da su svi u Komunalnoj miliciji znali za ovu činjenicu, dok nas je na ceo slučaj alarmirao jedan građanin.

Podaci koje smo tada izneli, potvrđeni su podacima koje smo dobili od Poverenika po žalbi i procesu koji je trajao godinu i po pokazuju da je koristio dva spojena godišnja odmora, jedan od 31. maja do 28. juna 2019 a drugi od 1. jula do 9. avgusta 2019. godine. Tako mu ostaje samo da nadoknadi “samo”15 dana u celom periodu kada je bio van zemlje.

Anketa o Komunalnoj miliciji

U razgovoru koji smo imali sa rukovodstvom Komunalne milicije 28. januara, objavili smo sve bitne stavove vrha Komunalne milicije

Šta misle Nišlije da treba da se uradi sa niškim komunalcimaU istom razgovoru koji smo vodili sa vrhom niških komunalaca (januar 2021.), tadašnji načelnik Đorđević  je izjavio nije upoznat da Više tužilaštvo vodi postupak protiv njega i nije upoznat da je pozvan na saslušanje. Redakcija je saznala od PR-a Višeg tužilaštva da je zakazano saslušanje u toku februara po više prijava za zloupotrebu službenog položaja. On je i dalje tvrdio da nije upoznat sa tim. U nekoliko tekstova smo pisali o svim nepravlnostima.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.