Opera Karmen koja je u planu da se izvede u drugoj polovini juna meseca. Po najavama Većnice za kulturu kao i direktora Narodnog pozorišta i Simfonijskog orkestra, ovo je veliki uspeh za nišku kulturnu scenu.

Opera “Karmen” će biti još jedna lakmus hartija o transparentnosti rada institucija kulture u Nišu, koje su do sada imale diskutabilne poteze i podjednako sumnjive finansije. Pitali smo Većnicu za kulturu kao i dva direktora, Simfonijskog i Narodnog pozorišta, ali direktor Simfonijskog nije hteo da daje bilo kakav odgovor.

Iako je Većnica za kulturu ovog puta branila stav o transparentnosti institucija kulture, poznato je javnosti šta je prethodne nedelje bilo sa predstavom za izvršitelje u pozorištu, a tu je i neizostavna tužba od strane direktora Simfonijskog orkestra u Nišu koji više od dve godine odbija da pojasni javnosti detalje o honorarima solista i dirigenata.

Sa druge strane solisti koji su i profesori sa Fakulteta umetnosti se jako radiji ovoj predstavi, kao i angažovanju studenata za koje misle da treba što više da se uključe u rad ustanova kulture.

Opera Karmen i solisti sa Fakulteta umetnosti

Stav struke ostaje pun entuzijazma, jer po njihovim rečima nadahnuće je raditi sa studentima i stvarati istoriju. Nadaju se da će što više Nišlija videti ovu operu, a raduju se i samoj izvedbi na Letnjoj pozornici.

Na samoj konferenciji nije bilo pitanja od ostalih pristunih novinara u zvaničnom delu.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.