Niški teatar (Narodno pozorište u Nišu) zajedno sa tehnikom i glumcima, ali i direktorom kao pomoćnikom, iznajmljeni su za određeni novac javnom izvršitelju za pripremu, probe i zvođenje predstave “Izvršitelji (ni)su ljudi”. Ovo ne bi bilo čudno da se ista predstava koju navodno režira direktor, u kojoj glume glumci Narodnog pozorišta i realizuje je tehnika ove ustanove, nije našla na zvaničnom repertoaru ove ustanove kulture i koja je podvedena kao “gostujuća premijera zatvorenog tipa”.

Direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Milovanović

Niški teatar i glumci će igrati predstavu po tekstu jednog niškog javnog izvršitelja, po informacijama koje imamo, režiju, glumce i tehniku je isti izvršitelj platio, ali ne znamo koliko je platio salu i upotrebu samog pozorišta sa ljudstvom i tehnikom. Zahtev za ovim informacijama i ugovorom sa agencijom poslali smo upravi niškog pozorišta.

Potpuno je nepoznato i kako može da bude gostujuća premijera zatvorenog tipa, kada je poznata činjenica da je gostujuća premijera ustvari predstava nekog drugog pozorišta ili organizacije koja nastupa za publiku u Nišu. Još jedna nelogičnost je da je sve ovo nazvano “gostujućom premijerom” sa glumcima i režijom iz našeg, niškog pozorišta. U odgovoru koji smo dobili od direktora niškog pozorišta, angažovana je agencija i ceo slučaj je isti kao kad bilo koja firma iznajmi salu pozorišta, sem male razlike što je uz salu dobijena produkcija, režija, tehnika i glumci. Sve za dan izvršitelja i u ime izvršitelja.

Niški teatar dat sa ljudstvom u “rentu” izvršitelju

Da li je moguće da za određeni novac zakupiš ne samo salu pozorišta (što je potpuno u redu), već i direktora da radi režiju, glumce, tehniku i celu ustanovu da rade za tvoj ćef? Znači sada sve ima cenu i sve je na prodaju… dodaje sagovornik redakcije iz sveta kulture.

O svemu pomenutom smo i pitali direktora niškog Narodnog pozorišta Spasoja Milovanovića. Evo pojašnjenja upravnika niškog teatra:

Iz niškog pozorišta niko od glumaca i stručnih lica nije javno istupio i izneo stav povodom ovog slučaja, iako imamo pouzdane informacije da su svi znali o čemu se radi.

Kao i do sada u obrađivanju drugih tema u Nišu, nismo mogli da nađemo sagovornika za javnost za temu iz sveta kulture iz nama dobro poznatih razloga. Razlozi su isti i za skoro sve ostale teme: ne smeju da se zameraju, neće da izađu javno da pričaju, neće javno da se mešaju i naravno plaše se za svoje poslove i poslove svoje porodice i prijatelja. Isto važi i za sagovornike iz cele zemlje u sferi kulture, jer smatramo kao redakcija da su svi deo jedne iste interesne grupe. 

Da li bi ste išli na predstavu o izvršiteljima koja se igra po tekstu izvršitelja i to baš na dan izvršitelja u Srbiji?


Ukoliko vam se sviđaju tekstovi i teme na našem sajtu,  pomognite nam i podelite ih preko društvenih mreža,

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.