Zbog novog nasilja prema ženama u rijaliti programima TV Pink, Slavko Ćuruvija fondacija je podnela prijavu REM-u. Osim što je ova televizija po ko zna koji put prekršila niz članova Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, TV Pink je omogućila – i javno emitovala – i izvršenje krivičnog dela.

Slavko Ćuruvija Fondacija je mišljenja da je otvoreno promovisanje nasilja u rijaliti programima na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću postalo neodvojivi deo svakodnevnog sadržaja koji satima truju javni prostor, bez ikakvih posledica. Time se javno dobro stavlja u funkciju normalizacija nasilja nad ženama, a uspavani REM svojim nečinjenjem saučestvuje u ovom poduhvatu.

Zbog toga obično upozorenje REM-a televiziji Pink ni ovoga puta neće eliminisati nasilje i agresiju sa programa te televizije. Zato bi REM ovog puta morao da uzme u obzir sveukupno ponašanje emitera i izrekne ozbiljniju meru.

Slavko Ćuruvija Fondacija i uspavani REM

Takođe, krajnje je vreme da REM pravilnikom uredi emitovanje rijaliti programa i obezbedi poštovanje ljudskih prava, prava maloletnika i dostojanstvo učesnika u programima.

Tekst preuzet sa sajta Slavko Ćuruvija Fondacije.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.