Direktor Simfonijskog orkestra Svetozar Vezenković je tužio Nišku inicijativu i glavnog i odgovornog urednika za povredu ugleda i časti zbog teksta u kome smo izražavali sumnju u prikrivanje podataka koji su javni i tiču se finansija samog Simfonijskog orkestra, naročito plaćanja dirigenata i solista na koncertima ove ustanove kulture.

U tužbi se navodi da je povređena ugled i čast direktora Svetozara Vezenkovića kao i “pijetet ličnosti”. Za ovu povredu, direktor Simfonijskog traži odštetu od 200.000 dinara i naplatu sudskih troškova. Nadležnost za tužbe po Zakonu o javnom informisanju ima Viši sud u Beogradu, gde je za oktobar mesec ove godine zakazano i prvo ročište.

Simfonijski kao ustanova “prikrivanja javnih finansija i netrasparentnosti”

Nišku inicijativu kroz program pravne pomoći zastupa advokatica Yukom-a Milena Vasić, pa smo na ovome jako zahvalni i advokatici Vasić i Yukom-u. Kao redakcija smatramo da Yukom radi izuzetno bitan posao za naše društvo kroz svoje aktivnosti. Sve aktivnosti i projekte Yukoma pogledajte na ovom linku.

Stav i redakcija i pravnika jeste da je ovo samo još jedna SLAPP tužba, koja je ustvari pravno zastrašivanje kroz administrativno maltretiranje tužbi i pretnji odštetama, a sve zbog obeshrabrivanja javnog istupanja i pisanja medija o nekim bitnim temama. Više o samim SLAPP tužbama pročitajte na ovom linku.

Vezenković nije nikada poslao nikakav demant redakciji, niti odgovor na novinarska pitanja. Isti Vezenković u više pokušaja koje smo i snimlili, nije hteo da daje odgovore o finansijama ustanove koju vodi, dok na telefonske pozive redakcije nikada ne odgovara.

U tekstu koji smo objavili 8. decembra, izneli smo tok nedostavljanja podataka koje smo kao redakcija tražili još u 2020. godini. i za građane Niša pojasnili naše sumnje u sva “tajna dokumenta” javnih finansija koje troši ova ustanova. Sve tekstove o Simfonijskom orekstru možete videti na ovom linku.

U svim odgovorima koje smo dobijali od samog Simfonijskog, odbijana je dostava ugovora u kome smo tražili da budu vidljive samo finansije. U samim odbijanjima Simfonijski orkestar je kao izgovor za nedostavljanje podataka davao pojašnjenje da se osobe koje su potpisale ugovor sa niškim Simfonijskim ne slažu da ovi podaci budi izneti u javnost. U svim skučajevima odbijanja dostave Poverenik je posle dužih postupaka poništavao rešenja Simfonijskog orkestra i nalagao ustanovi da ponovo odluči po zahtevu Niške Inicijative sa jasnim uputstvom.

Ni po ovim rešenjima Poverenika redakcija nije dobila sve podatke koje je tražila, dok je u vreme zadnjeg postupka traženja podataka stigla i tužba na adresu Niške inicijative od strane direktora Vezenkovića.

Rodoljub Šabić
Bivši Poverenik šabić smatra da ustanove treba da budu otvorenije prema medijima i javnosti, kao i da ne kriju podatke o svom radu

U razgovoru sa Rodoljubom Šabićem, bivšim Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti, pojašnjeno nam je pojasnio da su naše sumnje opravdane, jer se ispostavljalo da postoje razlozi za skrivanje podataka u većini slučajeva, a ako ih nema, da samo ponašanje nekih institucija opravdava sumnju u nepravilnosti.

Napominjemo da kao redakcija u našim tesktovima nismo izrekli bilo kakve uvrede kao i da nismo ni na koji način nikada omalovažavali bilo koga, već smo se drznuli da pitamo i budemo uporni u tim nastojanjima

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.