Konkurs za socijane stanove

Komunalna milicija grada Niša je u zadnjih nekoliko godina postala izvor stalnih nepravilnosti u radu, pa samim tim su dobili i uzbunjivača Aleksandra Todorovskog. Todorovski je detaljno prijavljivao Tužilaštvima (u Nišu i republičkim), Policiji, Poverenicima i inspekcijama u preko 30 navrata sva kršenja zakona koje je zatekao i uvideo.

Pri uvidu u dokumentaciju koja je jako obimna, vidi se da se Todorovski obraćao nadležnim organima za svakojake zloupotrebe. Todorovski naglašava da su prekršeni mnogi zakoni dok je oštećen i Budžet grada Niša u milionskim iznosima. O nekim primerima oštećenja budžeta smo već pisali, tekst pogledajte na ovom linku.

Komunalna milicija
Takozvana “Familija” unutar Komunalne milicije za koju pravila i zakoni ne važe; foto: Facebook/printscreen

“Dobio sam potvrdu od Budžetske inspekcije grada Niša da je pokrenuta istraga i provera, jedino su mi oni tražili da im prosledim kompletnu dokumentaciju sa dokazima” potvrđuje Todorovski.

Niška Inicijativa je istraživanjem u prethodnom periodu pronašla dokaze da je Milan Đorđević kao načelnik falsifikovao dokumentaciju i vodio se da je prisutan na poslu dok je u isto vreme bio van zemlje, a da je po našim informacijama radio na Aljasci. Krivična prijava je podneta protiv njega i saučesnika, jer smo dobili potvrdu da je organizovana grupa unutar Komunalne milicije poznatija kao “familija” sve to lepo organizovala i dogovorila. Podaci do kojih smo došli mogu se pročitati na ovom linku.

Registrator sa prijavama koje su poslate institucijama

Spaljivanje dokumentacije koja je prosleđivana Direkciji za javni prevoz, sve suprotno zakonu, za šta postoji mišljenje Poverenika za zaštitu podataka ličnosti, možete pročitati na ovom linku. Odavanje podataka o ličnosti se radilo pravnim i fizičkim licima, tako da je, kako tvrdi Todorovski, mnogo podataka išlo iz ove službe prema svima kojima je bilo potrebno i u sprezi su sa načelnikom. Poverenik je konstatovao nezakonitu obradu podataka od strane službe i načelnika, ali nikakve konsekvence se nisu dešavale povodom toga.

O ovom i svim drugim slučajevima, uzbunjivač Todorovski je obaveštavao kabinet i načelnika Gradske uprave Ljubišu Janića, koji do sada nije imao nikakve reakcije na sve dopise i ukazivanja na zloupotrebe, propuste i oštećenja budžeta. Todorovski iz opravdanih razloga sumnja da su svi pomenuti i zaštićeni od strane institucija, čim niko ne reaguje na ovolike zloupotrebe i kršenja zakona.

U ovom slučaju poslednji podaci do kojih smo došli jeste da je falsifikovana dokumentacija i da su načelnik Đorđević i njegovi saradnici pisali sebi radne sate kao prekovremeni rad u vreme praznika, dok je delovodna knjiga u koju se to sve beleži ostala prazna, a sveska u koju se upisuju smene ne sadrži podatke da su radili u periodu za kad su sebi pisali rešenje o prekovremenom radu za vreme praznika. Jasno se vidi iz dokumentacije da komunalci koji su dobili prekovremene sate nisu ni radili niti su upisani u spise, već su sebi naknadno uradili rešenje bez potpore u dokumentaciji.

Ono što je jasno uočljivo po svoj dokumentaciji jeste da je jedna te ista “ekipa” uvek zajedno u svim aktima i na radnim mestima. Dokumenta kao dokaze vam dostavljamo u tekstu:

Todorovski ističe da je ovo samo jedan od primera koji je dokumentovao, da je ovo sistem rada a ne izolovani incident ili greška.

Po podacima koje smo dobili do Višeg  javnog tužilaštva, protiv načelnika Đorđevića se vodi samo predistražni postupak, iako je prošao jako dug vremenski period od podnošenja krivičnih prijava za veći broj nepravilnosti od strane više lica. Obzirom na dokumentaciju u koju smo imali uvid, u narednom periodu ćemo objavljivati sve zloupotrebe i dokaze o istim, da bi javnost bila upoznata sa aktima i delima nekolicine pripadnika Komunalne milicije.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.