Neformalna grupa Niških srednjoškolaca pod nazivom „NI.šta..teško…“ je u oktobru mesecu sprovela anketu na uzorku od 200 srednjoškolaca u kojoj smo pitali svoje drugare, maloletne srednjoškolce iz Niša o njihovim iskustvima sa alkoholom.

Evo do kakvih smo saznanja došli:

-Kod uzrasta od 15 godina 77% mladih je do sada pilo alkohol, i to 66% devojčica i 82% dečaka.

-Kod uzrasta 17 godina 90% mladih je pilo alkohol i to 89% dečaka i 91% devojčica.-Mladi počinju da piju alkohol sa 10 godina (5 % njih) a najčešće počinju da piju sa 13 godina (18%), sa 14 godina (23%) i sa 15 godina (20%).

-Do sada su maloletnici koji pijuod alkohola probali: pivo 57% mladih, vino 44% mladih, cidere 12% mladih, likere 15% mladih i žestoka pića 30% maloletnika koji piju.

-Na pitanje koliko često piju, 57% maloletnika se izjasnilo da pije retko, 22% se izjasnilo da pije jednom nedeljno a 10% njih da pije par puta nedeljno.

-Roditelji znaju da oni piju kod 85% maloletnika, a 71% onih koji pijukaže da im roditelji dozvoljavaju da piju. Otvoreno na temu alkohola sa roditeljima može da priča 78% maloletnika.

-Do sada je pijano bilo 40% maloletnika od onih koji piju, a prvo pijanstvo su neki od njih imali već sa 12 godina. Najčešće im se prvo pijanstvo desilo sa petnaest godina. Od onih koji sada imaju 15 godina i piju svaki trećije do sada biobar jednom pijan.

-Određene zdravstvene probleme (trovanje, nesvestica, jaka glavobolja isl.) uzrokovane alkoholom je do sada imalo 7% onih koji piju a samo 1% je zbog toga morao kod lekara.-Alkohol se pije uglavnom u društvu ali 22% maloletnika se izjasnilo da piju i kad su sami.

-Iako je zakonom zabranjeno prodavanje alkohola maloletnicima, čak 80% onih koji piju kažu da bez problema nabavljaju alkohol u prodavnici ili im se služi u kafiću.

-Maloletnici piju alkohol uglavnom zato što im prija i zato što ih opušta, čak 65% njih.

-Zbog uticaja alkohola je do sada bilo nasilno oko 11% maloletnika koji piju a svaki drugi maloletnik kaže da među drugovima i poznanicima ima nekog ko je bio nasilan zbog alkohola.

-Ukoliko neko od prijatelja ima ozbiljnih problema zbog alkohola, 75% mladih bi pokušalo da mu pomogne, a samo 12% njih bi kontaktiralo roditelje te osobe.

-Da može da utiče na zakon, 20%anketiranih maloletnikabi zabranilo alkohol, 10% njih bi alkoholdozvolilo maloletnicima a najveći broj njih, 70% bi ostavilo kako je i sada.

U narednom periodu planiramo da rezultate istraživanja prezentujemo svojim vršnjacima kroz organizovane sastanke đačkih parlamenata, i kroz kampanju gde ćemo srednjoškolce iz Niša podelom edukativnog materijala upoznati sa rezultatima istraživanja i edukovati ih na temu opasnosti od konzumiranja alkohola.

#ŠtaNamTeško volontersku akciju „BEZalkoholNI FazON“ organizuje neformalna grupa “NI.šta..teško…”u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije,Centrom za građansko delovanje, Timom42, Empower-om i Pokretom gorana Vojvodine. Ova akcija je finansirana kroz program “Mladi su zakon” Ministarstva omladine i sporta R.Srbije.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.