Ko će najviše da profitira od Kupa Koraća? Košarka u Nišu neće, jer nijedan klub ne igra u Kupu, niti imamo dobar tim jer svi igraju na dnu tabela. Po rečima Gradonačelnice, novac koji smo uložili vratiće se u grad kroz ugostiteljstvo. Sve je verovatnije da će lobi koji je prao pare do pre par godina, lobi koji je zaslužan za milionsku potrošnju para za sport bez realnih rezultata, biti jedini pobednik i profiter.

A koliko smo kao grad dali do sada za ovaj “spektakl hleba i igara”?

15 miliona u raspodeli 200 miliona koje je država dala niškim klubovima kao pomoć, i 1.6 miliona za privilegiju da budemo domaćini. Čak kao domaćinu,  ne pripada nam privilegija da neki niški klub igra kao domaći, ne!

Bitno je da se utroši novac preko Sportskog saveza Niša, koji je prvi među jednakima kada pričamo o sumnjivoj potrošnji novca, i naravno stari saradnici iz sveta Košarke.

Jedni te isti koji su bili u ekipi kada je grad Košarkaškom Savezu davao 18 miliona od kojih je za Kup Koraća išlo 9.5 miliona, o čemu smo pisali u tekstu vezanim za finansije.

A gde su još 3 miliona dinara, iliti “kam gi još tri”?

Sportskom savezu je dato 15 miliona, ali na jednom od konferencija, Gradonačelnica je pojasnila da je “12 miliona za Kup Koraća, ali nisu sve pare samo za to, već će biti još neka dva turnira za te pare u paketu”. U redu je to sve, ali dato im je 15 miliona, a navodno je za sve pomenuti namenjeno 12 miliona. Zamalo da me zabroje, ali do 20 još uvek dobro brojim…

Kam gi još tri?

Postoje još neka logična pitanja:

  •  Kako će grad kroz ugostiteljstvo da vrati 16.6 miliona uloženog novca?
  • Ko će da zadrži milione inkasirane od prodaje ulaznica? Sportski savez, Grad ili Košarkaški lobi? Možda neki pojedinac preko neke firmice?
  • Kako će to ovaj Kup da poveća standard života građana Niša kroz kvalitet manifestacija, kako su neki velikani košarke izjavljivali poltronskim medijima?
  • Ko će da snosi troškove za štetu koju će da naprave navijači iz “Belovgrada” kad dođu fino da navijaju za klubove čiji treneri primaju mesečne plate od 50.000 Eura?
  • Koliko ste dali za sport i rekreaciju dece, i koje resurse ste opredelili za to?
  • Kako ovaj Kup unapređuje sport dece, omasovljuje isti i stvara nove ikone?
  • Kad će bilo ko od nadležnih da pročita Zakon o sportu iz 2016. godine i shvati prioritete lokalne samouprave?
  • I ono najbitnije: kog bre vi više za..bavate sa ovim manifestacijama dok su nam klubovi propali skroz, parkovi propali, nema novih terena i igrališta, a Sportski centar i finansije na aparatima za disanje?

Ali dobro, biće nam bolje u sportu kad damo stotine miliona “uspešnim klubovima”,  kad napravimo Aqua-park i od toga grad zaradi milione a Niška Banja se preporodi u turistički cvet kakav jeste nekad bila… Strpimo se još malo, samo još malo im treba da uzmu…

I naravno, zabranjeno je sportskim i drugim novinarima da se bave temom sporta kroz finansije, lakše je da se piše kako je “Piksi” dao gol u 43 minutu i za koliko miliona je prešao u Dubočicu Leskovac…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.