Na konferenciji za medija posle završetka Kupa Radivoja Koraća, u gradskoj kući su Gradonačelnica i stručnjaci iz sfere košarke i sporta pokušali da pojasne građanima i javnosti kako smo zaradili od ovog kupa i kako smo postigli uspeh.

Ovako ozgleda zvaničan izveštaj koji je Gradonačelnica prezentovala javnosti:

Foto: Gradski portal 018

Naravno, ovde se mešaju opšti pojmovi, ali obzirom da je u organizaciji bio Košarkaški savez kao i Sportski savez Niša, nema nikakve sumnje zbog čega ova matematika izgleda kao da je konobar radio.

Mejlom smo tražili od Gradonačelnice da nam dostavi zvanične finansije i materijal koji je koristila na konferenciji, ali do objave teksta odgovor nismo dobili.

Južne vesti su u tekstu na ovu temu pokušale da pojasne matematiku, ali nisu došle ni do kakvog zaključka, jer sem podataka koje je Gradonačelnica iznela, nisu dali nijedan drugi podatak niti dokument. Zaključili su samo da nešto nije u redu sa matematikom.

Evo cifara i zvaničnih podataka od početka organizacije:

Sportski savez Niša je dobio 15 miliona od 200 miliona pomoći koje je Vučić dao niškim klubovima.

Po finansijskom planu koji smo tražili od Uprave za društvene delatnosti, koji je Sportski savez morao da priloži pre dobijanja novca, planirano je sledeće:

Iz svega datog u planu, jasno je da će Sportski savez da potroši 15 miliona na organizaciju Kupa Koraća.

Treba dodati 4 dana besplatnog korišćenja Hale Čair koja dnevno košta 360.000 dinara. To je dodatnih 1.44 miliona. Izlazimo na 16.44 miliona troškova.

Finansije ove godine liče na one od prethodnih godina, koje smo obradili u tesktu gde smo imali retrospektivu 4 godine organizacije Kupa Koraća.

Ono šta je verovatno tačno jeste da je prihodovano oko 7.7 miliona od ulaznica i navodno marketing 3 miliona. Ukupni prihod je onda da kažemo okvirno malo manji od 11 miliona.

Trošak organizacije je 16.44 miliona, dok je prihod oko 11 miliona. Znači preko 5 miliona u minusu?

Kako smo onda to mi zaradili 8 miliona kad je organizacija u minusu preko 5 miliona?

Jel to ono “kam gi tri, te gi tri”? Obzirom da se radi ovde o Sportskom savezu koji je svojevrsna crna rupa za milione a izvor nerada i nepravilnosti u sportu, nije ništa za čuđenje.

I onda od fiktivnih 8 miliona zarade, dajemo 3 miliona za neko igralište, dok još nešto planiramo da platimo klubovima iz Niša koji čiste začelja prvih i drugih liga?

Sjajno!

Ionako je odavno najpopularniji sport u Nišu “peglanje papira” i populističko izveštavanje o sportu kroz medije…

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.