Na današnjoj konferenciji u gradskoj kući, Gradonačelnica Dragana Sotirovski i Predrag Danilović ispred Košarkaškog saveza su potpisali dokument kojim Niš ove godine opet postaje domaćin Kupa Radivoja Koraća.

U posebnim razlozima za dobijanje ovog kupa, navodi se da je Niš ponudio više od tražene kotizacije, pa je tako nekada davano 1.25 miliona dinara, dok je Niš dao 1.6 miliona da bude domaćin ove godine. Taj iznos je samo za privilegiju da budemo domaćini kupa, dok će posebno da se plaćaju troškovi organizacije, kao i “večere delegata i Gradonačelnice” kao što i stoji u odluci.

Niš neće imati predstavnika na ovom Kupu, jer je stanje u niškoj košarci jako loše.

Na pitanje koliko Niša plaća Košarkaškom savezu samo da bi bio domaćin, odgovorni iz KSS-a nisu hteli da saopšte javnosti na Press-u.

U istraživanju koje smo radili u 2020. godini, objavili smo podatke o utrošku milionskih iznosa za organizaciju Kupa Radivoja Koraća, kao i progresiju rasta troškova sa 2 do 9.5 miliona dinara za četiri godine. Dok su troškovi strmoglavo rasli, sama organizacija je ostajala ista, što su nam potvrdili i izvori koji su blisku organizaciji.

Obrazloženje oduke KSS-a zbog čega se Nišu dodeljuje organizacija Kupa

Ove godine u odluci KSS-a odlučeno je da se dodeljuje Nišu organizacija između ostalog jer je ponudio “više” od Novog Sada, koji ima višestruko veći budžet od Niša. Sportski savez Niša je od 200 miliona koje je država dala kao pomoć niškim klubovima, dobio 15 miliona navodno zbog organizacije Kupa Koraća. Podaci govore da isti savez ima problem sa finansijama, da je Budžetska inspekcija konstatovala nepravilnosti i da nisu redovno isplaćivali plate radnicima.

Dodatni razlozi za organizaciju Kupa u Nišu

Sportski savez je za ovu namenu dobio 15 miliona dinara, po izjavi Gradonačelnice i za još dva manja takmičenja u košarci pored Kupa Koraća.

Zbog opšteg lošeg stanja u niškoj košarci, kao i činjenice da i muški i ženski klubovi igraju na dnu tabela(sa milionskim budžetima koje dobijaju od grada), kao i da u ligama ostaju iz samo administrativnih razloga (nema dovoljno klubova) pa se plaćanjem takse za “zelenim stolom” ostaje u ligama, pitali smo koji je interes Niša da ima ovakvo takmičenje u kojem nemamo predstavnika. Evo šta je rekla Gradonačelnica:

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.