Gradska uprava grada Niša(Uprava za komunalne delatnosti) je odbila zahtev za pristup informacijama od javnog značaja koji je redakcija poslala Upravi za društvene delatnosti. U zahtevu je redakcija tražila rešenje koje ide uz karticu sa kojom se parkirao na mestu za osobe sa invaliditetom novi načelnik Komunalne milicije Goran Đorđević.

Prvi tekst u kome smo objavili celu priču vidite na ovom linku.

U rešenju o odbijanju koje smo dobili, navedeni su razlozi prava pacijenata i zaštite podataka ličnosti, kao i narušavanja privatnosti.

Odluka o javnim parkiralištima- parkiranje osoba sa invaliditetom

I dalje je nepoznato kako može dokument u upravnom postupku, kao rešenje koje ide uz legitimaciju koje smo i tražili, da bude narušavanje privatnosti. U upravnom postupku ne postoje tajni dokumenti, što su nam potvrdili i pravnici. U navedenom prvom stavu odluke o parkiralištima, jasno stoji da uprava izdaje rešenje, rešenje koje ne dostavljaju po zahtevu.


Iste i identične odgovore u zadnjih nekoliko godina mahom dostavljaju one institucije koje ne žele da dostave podatke i kriju iste od javnosti. Tako nam nisu dostavljeni snimci sa kamera kada je nekadašnji načelnik Gradske uprave Janić udario tadašnjeg odbornika Nonića, kao i u najskorijem slučaju kada za istog Janića Pravni fakultet nije hteo da dostavi informacije da li je studirao na ovom fakultetu.

Tako je ista gradska uprava pod Janićevom palicom odbila da dostavi rešenje o godišnjem odmoru nekadašnjeg načelnika Komunalne milicije Milana Đorđevića, pa smo u postupku pred poverenikom koji je trajao godinu i po dana, dobili i informacije i potvrdu naših navoda i izvora, koje smo objavili u tekstu. Protiv starog načelnika niških komunalaca Uprava kriminalističke policije je pokrenula postupak po više osnova, o čemu smo pisali u tekstu na ovom linku.

Janić i Katarina Mitrovski, “dvojac upravnih postupaka u gradskoj upravi”

Pravnici i novinari sa kojima smo se konsultovali su u svakom dosadašnjem slučaju potvrdili naše navode da treba da se dostave isti podaci, u interesu javnosti. Smatraju da je ovakvo ophođenje ustvari prikrivanje činjenica koje mogu da im naštete ako istina izađe u javnost.


Poslali smo mejl sa pitanjima na ovu temu i Gradonačelnici Dragani Sotirovski, koja je u svom novinarskom radu bila u kontaktu sa korupcijom koji je i istraživala.

Po dobijanju odgovora od Gradonačelnice ili bilo kog drugog organa, objavljujemo sve činjenice i detalje.

Author