Nov načelnik Komunalne milicije Goran Đorđević je u toku jučerašnjeg dana podneo ostavku na mesto načelnika niške Komunalne milicije.

Ostavku je podneo iz za sada zvanično nepoznatih razloga.

Iz kabineta Gradonačelnice Dragane Sotirovski smo dobili kratak odgovor na pitanje o razlogu podnošenja ostavke:

“Kada načelnik bude zvanično podneo ostavku, bićete obavešteni”.


U toku ponedeljka (12. aprila) smo saznali i ispitali na licu mesta da je Đorđević koristio legitimaciju za parkiranje osoba sa invaliditetom, koju je koristio za svoj lični auto. Po informacijama koje smo dobili iz gradske uprave, Đorđević je ovu legitimaciju pribavio dok je radio na mestu rukovodioca sektora za porodicu i dečiji dodatak.

Za istu legitimaciju nema rešenje po kom se dobija, već je na nepoznat način obezbedio sebi način da parkira vozilo besplatno.

Na mesto načelnika Komunalne milicije je imenovan 5 aprila, na mestu načelnika nije spojio ni dve nedelje.

Zvaničnim zahtevom za informacije od javnog značaja smo zatražili da nam nadležna uprava izda kopiju rešenja po broju kartice i za vozilo marke BMW koje Đorđević vozi.

Podaci do kojih smo došli, vozilo nije registrovano na lice sa invaliditetom. Zvanična dokumenta još uvek čekamo iz nadležne uprave.

Šta se desilo ispred stanice Komunalne milicije vidite u klipu:

Pokušali smo i pozivima da saznamo po ubrzanom postupku sve detalje rešenja koje tražimo, ali smo dobili informacije da nemaju “elektronsku kartoteku i da ne mogu da nam kažu po broju legitimacije da li ima rešenja ili ne”.

U Komunalnoj miliciji nemaju bazu osoba sa invaliditetom i benificiranim karticama za parkiranje vozila. Kontaktirali smo i Saobraćajnu policiju sa pitanjem da li su postupali i da li je sačinjena beleška, pokrenut bilo kakav postupak. Drsko nam je rečeno da se obratimo upravi.

Razgovor sa komandirom Saobraćajne policije, sa kojim smo se jedino i čuli, je završen sa “ajde”, iako je razgovor vođen na korektan način sa naše strane. Od njega smo tražili podatak da li je postupano i koji je ishod postupanja povodom snimka ispred stanice komunalaca u Katićevoj ulici.

I u više gradskih uprava, Komunalnoj miliciji, Policiji, svi su na sastancima od nadležnih i niko ne može da se dobije za razgovor.

Neko bi pomislio da nešto kriju?

Navodno je sam Đorđević u “krugu Gradske uprave priznao” da nema rešenje, i podneo ostavku u toku utorka 12. aprila.

Kontaktirali smo načelnika Đorđevića, ali ne odgovara na SMS poruke sa pitanjima “da li je dao ostavku i da li je falsifikovao legitimaciju za parkiranje osobe sa invaliditetom”.


Kako je došlo do ove situacije sa ostavkom i zbog čega?

U ponedeljak 12. aprila ekipa Niške inicijative je proverila navode građana da je parkiran automobil na mestu za osobe sa invaliditetom, ustvari vozilo novog načelnika Komunalne milicije. Vozilo marke  BMW je stajalo odmah do stanice komunalaca na mestu obeleženom za osobe sa invaliditetom, pored činjenice da komunalci imaju više mesta na kojima mogu da parkiraju.

Pozvali smo Saobraćajnu policiju i prijavili slučaj, tražili da Parking servis ukloni vozilo jer nije imalo rešenje pored legitimacije koje je obavezno da bude istaknuto. Posle dužeg čekanja, pozvali smo i dežurne u Komunalnoj miliciji i isto njima prijavili.

Pre dežurnih komunalaca, radnici Parking servisa su ušli u postupak slikanja i slanja podataka dežurnom saobraćajnom policajcu. Posle njih je postupio Komunalni milicajac Miščević, napisavši opomenu samo.

Na kraju su sve službe samo opomenule vlasnika vozila, što se vidi na slikama i snimcima. U toku ovih postupanja desilo se više radnji koje su prijavljene Policijskoj upravi i čeka se da Tužilaštvo reaguje.

Samo opomene i pauk službe i komunalaca, na tabli nema rešenja koje je obavezno

U izlaganju koje je Đorđević imao pri imenovanju na press-u u gradskoj kući, napomenuo je da je iskusan diplomirani pravnik sa 23 godine iskustva u radu u gradskoj upravi, da je imao puno funkcija i da je oženjen i otac troje dece.


Po informacija do kojih smo došli i sa terena i od nekoliko radnika/radnica gradske uprave, sumnja se da je još ovakvih legitimacija koje su delili između sebe razni čelnici i načelnici. Uspeli smo i lično da dokumentujemo neke od navodnih legitimacija, pa ćemo u narednom periodu da po dobijanju informacija objavimo detalje.

Po mišljenjima pravnika sa kojima smo se konsultovali, ovakvo falksifikovanje i zlopotreba treba da bude predmet interesovanja Višeg tužilaštva, kao i da treba da se sankcioniše u gradskoj upravi ovakvo kršenje zakona. U Gradskoj upravi vlada zid ćutanja po ovom pitanju, mnogi znaju o čemu se radi, ali okreću glavu. 

Treba da se sankcionišu i ostali koji su učestvovali u tim radnjama, po mišljenju pravnika sa kojima smo se konsultovali.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.