Komunalna milicija Niša

Direkcija za javni prevoz grada Niša je ponovo krenula sa kontrolama karata u javnom prevozu uz pomoć Komunalne milicije. Ovakvi potezi su proizvod činjenice da javni prevoz svakog meseca unazad mesecima sve više i više košta građane kroz budžet grada Niša. Kontrole pored korišćenja Komunalne milicije imaju i drugi problem, jer po zakonu nemaju pravo da zadržavaju sve građane u autobusima ali i da remete red vožnje, što je evidentno. Evo i snimka jedne Nišlijke, pa apelujemo da građani snimaju ljubaznu kontrolu i Komunalnu miliciju, sa zadovoljstvom ćemo sve snimke objaviti.

Direkcija za javni prevoz mesecima unazad, kroz celu 2023. godinu sve više plaća subvenciju usled manjeg interesovanja građana za javni prevoz koji su oni organizovali. Bilo je pokušaja da se naredi svim zaposlenima u javnom sektoru grada Niša da je obavezno kupovanje mesečnih kartica, ali i ovo nije urodilo polodom. Da li je činjenica da su autobusi u lošijem stanju nego ranije, ili se plaše prevoza jer je “samozapaljiv”, ili jednostavno javni prevoz pored činjenice da je sa 10.6 milijardi dinara na period od 7 godina ugovoren loš prevoz sa starim autobusima u najvećem trenderu svih vremena, ostaje nepoznato. Nije to sve, ovo preduzeće je izgubilo preko milion eura na sudu a čeka se kraj još jednog procesa koji se odugovlači zbog izbora kroz procesne radnje u Privrednom sudu, koji će po našim podacima da ima sličan ishod i količinu para koju će Nišlije da plate usled kvaliteta odluka ovih ljudi sa slike:

Nenad Stanković i Ivan Jovanović
Nenad Stanković, iako nije direktor, on odlučuje o svemu: tenderima, upotrebi komunalaca…

Da pojasnimo građanima još jednom: Komunalna milicija ne sme da legitimiše građane u javnom prevozu zbog neposedovanja karata, jer to nije prekršaj u gradu Nišu, već je odnos regulisan “obligacionim obavezama”, pa u tom slučaju Direkcija treba da im naplati doplatnu kartu. Oni koji je ne plate, ovo preduzeće vrlo radu utuži i pošalje izvršitelju, pa na tome zarađuju advbokati i možda neko od velikana iz ovog preduzeća koji ih je angažovao.

Evo i direktora Direkcije za javni prevoz Milana Milića, koji je politička “ikebana” pod palicom Stankovića i saradnika iz Direkcije, nema nikakvu obavezu pred građanima koji mu plaćaju platu od preko 130.000 dinara:

U periodu kada su komunalci uzimali podatke, iste su protivzakonito davali trećim licima, tj radnicima Direkcije, Poverenik je konstatovao da je došlo do kršenja zakona. Evo kako ćute mudro pred kamerama i kad je neko upoznat sa zakonom i pravima:

Komunalci se koriste samo za zastrašivanje građana, jer apsolutno nisu nadležni za ovaj “posao” naplate karata.

U smislu zakona, Komunalna milicija kontroliše javni prevoz, ali kontroliše zakonsku ispravnost onih koji vrše prevoz, a to su taxi vozila i autobusi a ne građane koji nemaju karte. Građani kao neuke stranke ne znaju za sve ove detalje, lako je zastrašivati uniformom i značkom. Evo na snimku i ljubazne ekipe koja je imala i verbalni ispad u toku jedne reportaže na terenu, ali se nije nadala otporu:

Sve šta građani treba da znaju o njihovim pravima u javnom prevozu i radu komunalaca pročitajte na ovom linku.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.