Niške tužne Bum vesti

Za koji lobi vi radite gospodo kolege, novinari, poznavaoci sporta, zakona i prilika? Da li ste pročitali nešto od akata vezano za sport i zašto niste?

Za koji lobi vi radite i zašto godinama vesti iz sporta iz vašeg medija liče na sportsku sekciju Belamija i ostalih sličnih/istih tradicionalno režimskih medija?

Zašto ne pristupite malo objektivnije ovoj temi, jer sve mi nešto naginjete na potrošako kriminalni lobi u sportu u Nišu?

Da li to ima veze sa vašim ličnim konekcijama sa nekim klubovima, članstvom vaših bliskih ljudi u tim upravnim odborima, drugarstvu sa nekim interesnim grupama? Ili ste samo svi drugari, pajtosi… Pa je lepo da se vrti velika lova, a gde je velika lova, tu i preliva, ima za sve, svi su srećni…

Jel to kritičko, objektivno i u javnom interesu novinarstvo? Dajte više kinte da sport bude uspešan?

Jel isti princip i za medije zastupate? Što više para na konkursu da se daje jer nam nije nešto u redu sa medijima? Naravno da ne, ali zaboravite na to kad pišete o sportu.

Kada ste postavili bilo koje nezgodno pitanje vezano za probleme u sportu, a sve vezali za zakonske i podzakonske akte? Samo opušteno, lagano, uopšteno, plasira se priča o kinti, nebrizi jer nema kinte, i priče kako treba love, a kad nema uspeha, onda eto, nije sve u lovi, ali moglo bi još da se doda.

Ogledan primer tesktova o sportu bez ulaženja u zakonsku regulativu i poznavanja materije

Zašto vam je svaka premisa teksta da treba da se ulaže u sport u Nišu mnogo više? Koliko više? Kroz kintu?

Kome više? Za šta više? Imate neki predlog kome više? Svi dobijaju terene besplatno, malo li je i to samo? Dobijaju milione, kupuju igrače, trenere, troše sumnjive količine novca na sumnjive stvari.

Da li mislite da nešto nije u redu sa niškim sportom?

Da li slučajno mislite da je ista stvar sa sportom kao i sa medijima, udruženjima, radom bilo koje službe u gradu? Da li ste slučajno pomislili da su klubovi “bolesni”, da je sistem loš? Da li vam je palo na pamet da kao novinari zaštitite “interes građana u oblasti sporta”? Ako niste čuli, čak možete i da “bingujete”.

Čini mi se da ne mislite i znate, čini mi se da vodite kampanju da treba da se upumpavaju velike pare u velike klubove, jer se tako podiže uspeh u sportu. Zar ne?

Za koga vi radite? Za decu ne radite…

Pa jer smo imali 400 miliona pod bulidžinom palicom u sportu?

I?

Ništa, opet su najveći potrošači najveći klošari po rezultatima. Da li vidite veliki broj dece koji trenira sportove za koje dajete najviše para? Gde je taj pokret bavljenja sportom u Nišu?

Jesmo li sa 400 miliona i sa besplatnim terminima imali neke olimpijce i slične? Nismo. Da li smo imali omasovljenje? Da li smo imali povećan obuhvat bavljenja sportom ciljne grupe po zakonu?

Nismo, jer tematiku razumete samo kroz stvaranje konteksta koji radite jako dugo. Kontekst je hleba i igara, da bi imali da pišete tekstove tipa “Radnički:Dubočica – 2:1” i kako je neki fudbaler došao kao pojačanje, a mahom o tome kako nam klubovi brišu podove liga ili ispadaju iz istih. Ponekad prošetate promo tekst klubova koje favorizujete, objavite poneki uspeh ponekog sportiste, mahom se dele pouinformacije, ali to nije teško kad onaj koji piše ne poznaje gradivo.

A gde su deca?

A jeste li pročitali zakon? Neki drugi akt?

I zašto ne?

Da li imate saznanja kako se radi u nekim drugim zemljama? Kako se pravi strategija i finansira sport, koji deo sporta, po kom prioritetu i principu? Naravno da ne, ali “bilten” mora da izlazi…

Hvala vam što postojite.

Author

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.