Pirot ima “Božićnu školu sporta”, a Niš daje 200 miliona klubovima nizašta? Pirot svake godine organizuje besplatne aktivnosti za decu tokom raspusta. Pored sportova, deca iz Pirota imaju i druge edukativne aktivnosti.

Preko 3000 deteta iz Pirota će imati priliku da proba bilo koji sport ili aktivnost ako je odabere.

Šta ima Niš i zašto ništa?

Niš daje oko 400 miliona ove godina samo sportskim klubovima za “razvoj sporta i rekreacije”. 200 miliona od držane pomoći koji je već podelio, i oko 200 miliona iz budžeta Niša.

Da li deca imaju besplatne sadržaje u toku raspusta? Da li imaju besplatne sadržaje sportskog i drugog tipa u Nišu?

Naravno da nemaju!

Pirot plati klubovima i organizacijama oko 1.4 miliona za “Božićnu školu sporta” i deca uživaju i biraju sportove koje žele da probaju. Sportski centar u Pirotu je tehnički realizator ispred grada, dok klubovi su ti koji realizuju na terenu aktivnosti sa decom.

Evo rasporeda iz Pirota, sa detaljnim spiskom klubova, lokacija i sportova:

 

E, tako se to radi gospodo!

Niš daje ukupno 400 miliona klubovima za razvoj sporta, šta god to značilo, pa se postavlja logično piitanje:

Zbog čega niko od milionskih dobitnika ne daje nešto nazad zajednici koja im je sve dala, i pare i prostore za trening, da malo vrate deci i građanima?

Da li je ceo sistem miliona za sport potpuno pogrešan u Nišu?

Da li je neko od nadležnih pročitao šta zakon kaže šta treba lokalna samouprava da radi?

Zar je moguće da niko ne zna da čita, da ne razume šta piše, ili jednostavno sve je ovako dobro “jednoj te istoj bandi” godinama unazad?

Eto ove godine imamo mali pomak. Sportski centar Čair organizuje “besplatnu školu klizanja”, iako ima klubova koji plaćaju zakupe klizališta i bave se tim poslom. Da li je neko pitao da li SC Čair ima zakonski osnov da to radi, da li poseduju licencirane trenere i za šta? Da li treba onda ti klubovi da zatvore svoja vrata?

Zašto Niš nema besplatnu školu sporta za raspust kao Pirot?

Zato što uzmeš milione a radiš šta oćeš, niko te ne ganja, nikog nije briga, a sportski milionski lobi je jači od svih vlasti, sve ih je nadživeo, a građani će i dalje plaćati gluposti svojim milionima…

Hvala im što postoje!

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.