Virtuelna oprema plaćena i do 7 puta više u odnosu na tržišne cene; foto: homegets.com

Pet niških osnovnih škola nabavile su putem javnih nabavki opremu za virtuelnu realnost tokom 2022. i 2023. godine, od kojih je svaka nabavka bila vredna između 5,8 i 5,9 miliona dinara s PDV-om.

Pomenuta oprema sastojala se od nabavke jednog laptopa sa Intel pentium procesorom, jednog pametnog projektora sa osvetljenjem od 3300 lumena, jednih naočara za virtuelnu realnost (VR) sa LCD ekranom rezolucije 1832 x 1900 piksela po oku i interaktivne table minimalne veličine 65 inča i životnim vekom od najmanje 50 000 sati.

Nakon objavljivanja ovog istraživanja, zatražili smo od svih pomenutih škola dostavu dokumentacije pomoću koje bi moglo da se utvrdi tačno koja je oprema nabavljena, po kojoj ceni, kada je edukacija za korišćenje uređaja obavljena i koliko je đaka prošlo takvu obuku.

Podsećamo, dokumentacijom je planirano da đaci nižih razreda prođu obuku na virtuelnom saobraćajnom poligonu, dok bi učenici viših razreda prošli obuku na virtuelnom putovanju kroz svetski poznate destinacije gde bi stekli osnovna znanja o istorijskim destinacijama.

Šta sve (ni)smo saznali o kupovini opreme u školama

Upoređivanjem dokumentacije koju smo dobili od svih pet  škola koje su sprovele ove javne nabavke došli smo do sumnje da je prikrivanje konkretnih informacija o nabavljenoj opremi koja bi trebala da služi za unapređenje bezbednosti u saobraćaju unapred planirano.

Ni nakon što su nam osnovne škole Stefan Nemanja, Učitelj Tasa, Ratko Vukićević, Kole Rašić i Branko Miljković dostavile fakture firmi AIO Pro i Signo doo koje su dobile posao slanjem najpovoljnije ponude, nemoguće je tvrditi o kojim modelima laptopova i pametnih projektora je reč.

Osim milionskih poslova u Nišu, zajednička stvar ovim beogradskim firmama je to da im se sedište nalazi u istoj ulici i sa istim kućnim brojem (Despotovačka 56 i 56B), na svega par desetina metara udaljenosti.

Umesto informacije o konkretnom modelu i proizvođaču virtuelne opreme, u potvrdi o isporučenoj robi dobili smo “laptop računar definisanih tehničkih karakteristika” ili “pametan projektor definisanih tehničkih karakteristika“.

Iako se radi o dve različite firme, na otpremnicama se nalaze identične stavke. Tako pored prethodno navedenog imamo još “Softver za geografiju” i “Poligon sa licencom”, dok je školi Stefan Nemanja isporučen “Softver koji pruža iskustvo virtuelnog putovanja”.

Najdetaljnije informacije stigle su iz škole Stefan Nemanja gde se na otpremnici mogu videti 7 isporučenih stavki, dok je ova škola u okviru dostavljenih podataka jedina poslala i Zapisnik o primopredaji opreme u kome se navodi da je obuka vršena za učenike prvog, drugog, šestog i sedmog razreda.

Javni podaci govore da je školsku 2023/24 godinu u ova četiri razreda upisalo ukupno 587 đaka, pa ostaje malo verovatno da su svi oni, zajedno sa nastavnim osobljem uspeli da u toku jednog radnog dana steknu osnovna znanja za upotrebu VR naočara, interaktivne table i prateće opreme.

Potvrđena saznanja o delu opreme

Nakon analize prispele dokumentacije i razgovora sa prosvetnim radnicima iz škola koje su kupovale “opremu za obrazovanje”, uspeli smo da potvrdimo pretpostavke o modelima VR naočara i interaktivne table iznešenih u našem prethodnom tekstu o nabavci virtuelne opreme.

BENQ interaktivna tabla van upotrebe u školi Učitelj Tasa; foto: Niška inicijativa
BENQ interaktivna tabla van upotrebe u školi Učitelj Tasa; foto: Niška inicijativa

Niška inicijativa došla je u posed fotografije koja potvrđuje reči niškog učitelja Dejana Petrovića, da u osnovnoj školi Učitelj Tasa postoji interaktivna tabla ali da se ona ne koristi jer je na njoj zalepljen natpis “Ne diraj” i da samim tim opravdanost kupovine ovakve opreme ostaje nejasna.

Zahvaljujući ovoj i javno objavljenim fotografijama drugih škola možemo da potvrdimo da se radi o interaktivnoj tabli brenda BENQ kao i da je plaćeni iznos od 780 000 dinara daleko veći od realnog.

Pretražujući internet stranice firmi koje se bave prodajom ovakve opreme utvrdili smo da najviša dostupna cena za BENQ interaktivnu tablu od 86 inča trenutno iznosi 395 000 dinara, što je skoro duplo manje u poređenju sa iznosom koji su plaćale škole u Nišu.

Takođe smo uspeli da potvrdimo informaciju o modelu VR naočara, radi se o Oculus Quest 2 naočarama kompanije Meta. Njihova cena iznosi 70 000 dinara u ovom trenutku, dok su škole platile 380 000 dinara, što je skoro pet i po puta više od tržišne vrednosti.

Učesnici bez odgovora, odgovornost na institucijama

Između perioda objave tekstova, redakcija je uputila pitanja o kupovini i isporuci virtuelne opreme firmama AIO Pro i Signo kao i na adrese svih pet osnovnih škola kako bi do kraja saznali sve detalje i obavestili javnost.

Pored pitanja o tačnom modelu nabavljene opreme, pitali smo i koliko je tačno dece učestvovalo u ovim obukama, kada su one vršene i koliko dugo je edukacija učenika i nastavnog osoblja trajala, ali niko od učesnika ovih nabavki nije odgovorio do trenutka objave teksta.

O svim saznanjima do kojih smo došli tokom istraživanja i sumnjama o prisustvu krivičnih dela zbog višestruko uvećanih cena koje su fakturisane i nameštanja više javnih nabavki za određene ponuđače obavestićemo Više javno tužilaštvo u Nišu kako bi dalje ispitali sve navode.

Author