Dom učenika Niš

Uprava Doma učenika srednjih škola u Nišu, po informacijama do kojih smo došli, išla je na račun ustanove na Kopaonik u navodni obilazak kapaciteta hotela Mašinac, baš u vreme ski-openinga. Razlog za posetu je navodna provera kapaciteta smeštaja i kvaliteta istog, sve zbog boravka i obuke skijanja učenika iz niškog doma.

Nismo došli do podataka da li i koliko učenika iz Doma učenika srednjih škola ide na “obuku skijanja” zbog koje su išli na Kopaonik u obilazak nadležni iz niškog doma. Podaci govore da su na račun ustanove platili i prevoz i smeštaj na Kopaoniku.

Dom učenika Niš
Poziv niškom Domu učenika od strane beogradskih kolega

Po putnim nalozima koje smo dobili od Doma učenika srednjih škola, direktor Mihalno Marković sa još 4 saradnika(ukupno 5 osoba) su službenom Škodom Superb išli u obilazak smeštaja Mašinac, navodno po pozivu Doma učenika u Beogradu, koji gazduje objektom na Kopaoniku. Izvod iz knjige putnih naloga pokazuje da su svi išli na Kopaonik od 9-12 decembra 2021. godine, baš u vreme ski-openinga. Na Kopaonik su išli Škodom koju su kupili od uštede na hrani učenika, o čemu smo pisali u ovom tekstu.

U putnim nalozima se vidi da Dom učenika srednjih škola snosi troškove za ovo putovanje i boravak.

Dodatni podaci do kojih smo došli, pokazjuju da su još dve ženske radnice navodno išle u istom periodu na sastanak u Ministarstvo prosvete u Beograd, koji je po dokumentaciji  koju su nam dostavili trajao čak 4 dana.

Dom učenika krije podatke
Ministrartsvo potvrdilo da nema seminara u tom periodu

Iz Ministarstva prosvete, odseka za učenički standard, dobili smo potvrdu da Ministarstvo nije organizovalo nijedan saatanak u tom periodu ni na Kopaoniku, ni u Beogradu gde su navodno išle dve radnice iz uprave Doma učenika u Nišu.

Obzirom da je u delovodnjoj knjizi putnih naloga napisano da su dve osobe išle u Beograd na sastanak, izražavamo sumnju da je ista knjiga prepravljena, jer smo podatke dobili skenirane/crno bele i ne vidi se da li je knjiga “prepravljena belilom”.

Od Doma učenika Beograd smo tražili slikanu u boji delovodnu/zavodnu knjigu u kojoj se vidi da li su i nekom drugom uputili pozive za “obilazak kapaciteta na Kopaoniku”, ali nam nisu odgovorili na zahtev do objave teksta. Žalbu ćemo uputiti Povereniku.

I dalje ostaje nejasno ko je od učenika koji su smešteni u niškom domu išao na obuku skijanja na Kopaonik. Ono što smatramo da je bitno, jeste da je uprava obišla kapacitete i uživala u svečanoj večeri, sve zbog učenika i njihovog zadovoljstva u eventualnom boravku u ovom skijaškom centru.

Briga i bezbednost dece je na prvom mestu, kao i požrtvovanje nadležnih u to ime?

Hvala im što postoje!

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.