Dom učenika srednjih škola u Nišu, kao što je već poznato javnosti bilo u 2018. godini, kupio je Škodu Superb na javnoj nabavci, za potrebe direktora. Javnost ne zna da je novac za ovu nabavku izdvojen tako što su preusmerili novac iz sredstava za ishranu učenika.

Promena plana javnih nabavki za hranu u Domu učenika srednjih škola

U odluci o izmeni plana javnih nabavki, koju je potpisala Vanja Stojković predsednica Upravnog odbora (član kabineta gradonačelnika Perišića i članica Upravnog odbora Sportskog saveza u Nišu), više miliona je prenamenjeno za kupovinu luksuznog vozila, kao i za još jednu nabavku o kojoj ćemo da pišemo naknadno.

Izmena plana javnih nabavki- zaboravili da uzmu zalihe u obzir

“Navodno su zalihe bile toliko velike, pa usled previda, menjaju plan javnih nabavki, i naravno kupuje se vozilo za direktora, i završava se još jedan sumnjiv posao pride…” rekao je naš sagovornik koji je stručnjak za javne nabavke i transparentnost rada javnog sektora, koga smo konsultovali povodom naših nalaza.

Uvidom u dokumentaciju javnih nabavki za ishranu u Domu učenika, može se zaključiti da nije moglo da se u zalihama za celu godinu nađe skoro 2 miliona, koja bi morala za celu godinu da bude konzervirana hrana, što opravdava toliku promenu. U sadržini javnih nabavki za ishranu učenika postoje konzervirane namirnice, ali ne u tom procentu u odnosu na celu cenu nabavke. Uvid smo izvršili u sve javne nabavke od 2016. do 2018. godine. Doma učenika u segmentu ishrane. Zaključak smo doneli na osnovu uvida u obimnu dokumentaciju.

Ugovor za kupovinu vozila sa Auto Čačkom

Naime, staro vozilo, Škodu Superb su po sistemu “staro za novo” dali Auto Čačak kompaniji, za malo više od 700.000 dinara, što je sada(skoro 4 godine kasnije) realna cena za ovo vozilo i time naneli štetu ustanovi i na ovaj način. Cena ovog vozila na tržištu u to vreme je bila daleko veća od one koja je ugovorena za otkup. Obično takva vozila unapred znaju svog sledećeg vlasnika.

Preko ove sume, Dom učenika je platio oko 2.3 miliona za novo luksuzno vozilo Škoda.

Postojala je samo jedna ponuda za vozilo na javnoj nabavci, dok su sami uslovi kupovine vozila kroz tehničke karakteristike, bile takve da se favorizuje samo jedan proizvođač.

Da apsurd oko nabavke ovog vozila, kao i promene plana nabavki za ishranu bude još veći, Uprava za javne nabavke je ustanovila nepravilnosti u ovoj javnoj nabavci, što se vidi iz dokumenata, ali kao i svi drugi koji su predmet rada Višeg tužilaštva u Nišu, nisu stigli dalje od “fioke”. Dokumenta smo dobili po zahtevu za pristup informacijama od javnog značaja.

Direktor Doma učenika srednjih škola je kadar iz Pokreta Socijalista, o čijem postavljenju ćemo pisati u nekim od narednih tesktova. Po saznanjima iz Gradske uprave, Upravni odbor Doma učenika je predložio Ministrarstvu Prosvete, Mihajla Markovića za još jedan mandat od četiri godine na mestu direktora. Dom učenika srednjih škola je republička ustanova koja se isključivo finansira iz budžeta Srbije, dok je po finansijskom izveštaju jako mali sopstveni prihod prijavljen.

Direktor Mihajlo Marković i predsednica Upravnog odbora Vanja Stojković, saradnici po dokumentaciji koju smo analizirali, uvek prisutni u dokumentaciji. Foto printscreen Facebook

Predsednik upravnog odbora je Vanja Stojković, nekadašnja radnica u kabinetu Gradonačelnika Zorana Perišića, članica Upravnog odbora Sportskog saveza Niša u periodu kada je imao najveći budžet, a sada Vanja Stojković radi u niškoj filijali Zavoda za zapošljavanje, odakle je građani mogu čuti u uključenjima jutarnjeg programa Belami televizije, gde govori o stanju na tržištu radne snage.

Šta će Ministarstvo prosvete da odluči vezano za novo imenovanje Markovića, saznaćemo uskoro, jer Ministarstvo ima rok za odlučivanje od 30 dana po zakonu.

By Srđan Nonić

Glavni i odgovorni urednik portala Niška Inicijativa.