Yura

Rukovodstvo Yure u Rači donelo je zbog protesta radnika prethodnih dana u Leskovcu i danas u Nišu odluku da dodatno plate svakog radnika ko želi da dođe na posao.

Kako se navodi u odluci koju su Niškoj inicijativi dostavili zaposleni u ovoj kompaniji, svim radnicima ponuđeno je 500 dinara bruto kao bonus za svaki dan u kome budu došli na posao, u periodu od 6. do 31 aprila.

Radnici kompanije “Yura” u Nišu sa kojima smo razgovarali tvrde kako će “koliko sutra isplaćivati i 5000 dinara”, ali da ne znaju da li će imati kome, obzirom da sve veći broj radnika odbija da uopšte uđe u proizvodnju.

Sa osmehom komentarišu i to da odjednom nije neophodno da radnici provedu punih 8 sati na poslu, već da je minimalno vreme za ostvarenje bonusa od 500 dinara u bruto iznosu od sada dvostruko manje.

“Smatramo da je ovaj čin još jedan u nizu ponižavanja radnika i građana, kao i da pokazuje koliko im je vredno zdravlje i život ne samo radnika već i njihovih bližnjih. Imena onih koji donose ove odluke ostaće zapamćena”, izjavio je jedan od radnika niškog pogona Jure.

Prema tvrdnjama zaposlenih, ovakva odluka primenjivaće se automatski i na firmu Shinwon, obzirom da je ona ogranak ove južnokorejske kompanije.

Kako Niška inicijativa nezvanično saznaje, nakon nekoliko radnika Jure, danas se među 141 pacijentom koji je smešten u Hali “Čair”, našao i neko od radnika fabrike Šinvon.

Podržavamo radnike u potpunosti u svim naporima da sačuvaju zdravlje i u potpunosti delimo njihove stavove.

Svako od nas ima prijatelje i članove porodice koji rade u ovoj ili u drugim fabrikama.

Originalnu odluku vam dostavljamo u nastavku teksta.

Odluka
Dodatnih 500 dinara za one koji na poslu provedu više od 4h dnevno; foto: Građanin

Na sve ove događaje kao i na dopis koji smo poslali i apelovali da nadležni reaguju i zauzmu se za građane Premijerka, Gradonačelnik Niša kao i mnogi mediji ostali su bez reakcije.

Author