Yura

Svega par sati nakon odluke kompanije “Yura” gde se navodi da će svaki zaposleni u ovoj firmi od 6. aprila dobijati bonus od 500 dinara bruto ukoliko tog dana na poslu provede makar četiri sata, ovi bonusi su uvećani, a kriterijumi prošireni.

Radnici niškog pogona Jure prosledili su Niškoj inicijativi poruke svojih lidera u kojima se navodi da su odlukom južnokorejskog rukovodstva bonusi uvećani i da će od sada umesto najavljenih 500 dinara, svaki radnik koji tog dana dođe na posao dobijati bruto 1000 dinara bonusa.

Osim dnevnih bonusa, imamo i bonuse za pet radnih dana koji iznose 5000 dinara + dodatnih 1000 kao stimulans.

Za 10 dana dolaska na posao u kontinuitetu radnicima sleduje 10 000 dinara + 1000 + 2000 dinara, što u zbiru daje 13000 dinara bruto.

Bonusi
Obaveštenje koje su radinci primili od svojih lidera; foto: Građanin

Oni koji se na poslu pojave 15 dana uzastopno dobiće zbirno 21 000 dinara, gde je osnova za ovaj rezultat 15 000 i na to se dodaju bonusi za pet dana koji iznosi 1000 dinara, odnosno za 10 dana koji je 2000 i konačno za 15 dana uzastopnog dolaska na posao radnicima će biti isplaćeno dodatnih 3000.

Podsećamo, zaposleni u kompaniji Jura i Šinvon u Nišu pozvani su da prekinu prinudni odmor koji je trebao da traje do narednog ponedeljka i na posao se vrate u četvrtak, 9. aprila.

Ovakvo obaveštenje izazvalo je oštre reakcije kod radnika Jure, koji su se jutros oko 6 časova okupili ispred kruga fabrike, tražili sastanak sa menadžmentom firme i potpunu obustavu rada u trajanju od 14 dana.

Nekoliko stotina radnika je pod budnim okom tokom čitavog trajanja skupa držala policija, koja je na mesto događaja došla sa više patrolnih automobila.

Do sastanka i pored njihovog osmočasovnog protesta nije došlo, a kako tvde radnici, mnoge njihove kolege koje su od ponedeljka bili radno angažovani solidarisali su se njima i odbili da uđu u proizvodnju.

Ipak, i pored odluke o bonusima radnici najavljuju da će se sutra ujutru ponovo okupiti ispred fabrike i ponoviti svoje zahtve.

“Trenutno se poziva što veći broj radnika da od ujutru krene sa protestom, ali postoji problem pošto od 1. marta imamo organizovan prevoz i rukovodstvo fabrike je izdalo naređenje vozačima Flix autobusa da nas direktno uvoze u krug fabrike kako bi se izbegao svaki kontakt sa novinarima i javnošću”, govori jedna od zaposlenih u niškoj Juri.

 Ona dodaje da ne razume kada je na snagu stupila odluka po kojoj vozači autobusa imaju pravo da lišavaju slobode kretanja ostale građane i postavlja pitanje da li se rade o pripadnicima specijalnih jedinica ili vozačima.

Zaposlenima koji su protestovali ispred ulaska u krug fabrike se u toku današnjeg dana obratio i epidemiolog, koji je pokušao da ih umiri tvrdnjama da je on ulazio u deo gde oni provode radno vreme i da su preduzete sve mere zaštite, ali je nakon toga izjavio da se raditi mora, što je dovelo do negodovanja većeg broja prisutnih.

“Kažu da je lekarski tim bio i popodne u fabrici, da ih na taj način iskorišćavaju kako bi mogli da kažu “evo vidite, mi poštujemo mere”, jer je u proizvodnoj hali bilo 25 ljudi u smeni, dok dve trake od po 42 radnika nije ušlo u proizvodnju”, navodi radnica niške Jure za Nišku inicijativu.

Naša sagovornica ističe da je epidemiolog koji se  danas “u punoj ratnoj opremi” obratio radnicima svoje izlaganje zaključio time da su uslovi za rad bezbedni.

Radnici najavljuju da će se i sutra okupiti ispred fabrike i nastaviti svoj protest bez obzira na to koliki im bonus za dolazak na posao obećali.

O pitanju bezbednosti radnika u pogonima Jure oglasio se i Savez samostalih sindikata Srbije (SSSS) koji je u svom saopštenju koje je uputio Ministru rada, Zoranu Đorđeviću i inspekciji rada naveo da radnici rade na rastojanju od jednog metra i bez zaštitne opreme, što za posledicu ima potvrđene slučajeve korona virusom.

Iz Sindikata zahtevaju od Inspekcije rada koja je u sklopu resornog ministarstva, da u skladu sa uredbama Vlade Republike Srbije koje se odnose na vanredno stanje i preporuka koje se odnose na organizaciju rada u vanrednom stanju, hitnom intervencijom proveri na licu mesta, u pogonu, da li su radnici adekvatno zaštićeni, da li će odsustvo sa posla biti plaćeno i na koji način, odnosno da inspektori obave razgovor sa radnicima u pogonu.